Μικρή βελτίωση του δείκτη NGBI 500 τον Αύγουστο

6 λεπτά ανάγνωση
9 Σεπτεμβρίου 2014

Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) τον Αύγουστο, βάζοντας «φρένο» στην καθοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ειδικότερα, ο NGBI 500 διαμορφώθηκε στο -12 τον Αύγουστο, έναντι -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -32 τον περυσινό Αύγουστο.

Η τάση ενίσχυσης του δείκτη τον προηγούμενο μήνα είναι πιθανότατα απόρροια των αυξημένων προσδοκιών για βελτίωση του οικονομικού κλίματος, λόγω της ανόδου του τουρισμού, η οποία επηρεάζει άμεσα ή και έμμεσα πολλές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η άνοδος του δείκτη δεν είναι αξιοσημείωτη και προφανώς για τη διαμόρφωσή του παίζει ρόλο και η «ψυχρολουσία» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (κυρίως των  τελευταίων) με το ζήτημα των χρεώσεων του ΕΝΦΙΑ, που έγιναν γνωστές από την 1η Αυγούστου και έπειτα.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 22% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 21% τον Ιούλιο του 2014. Την ίδια στιγμή, στο 35% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχωρεί στο 43%, έναντι 44% τον Ιούλιο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνονται στο 22% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι ποσοστού 20% τον Ιούλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 54% (55% τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 24%, έναντι 25% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 5% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 6% τον Ιούλιο του 2014. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 6%, έναντι 7% τον Ιούλιο, ενώ η «μερίδα του λέοντος» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 89%, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στον τζίρο, οι απαντήσεις τον φετινό Αύγουστο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (19%, έναντι 17% τον Ιούλιο). Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 30% (33% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 51%, έναντι 50% τον προηγούμενο μήνα.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο παρότι βελτιώθηκε

Και νέα αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο – Στις 108,4 μονάδες

Νέα αύξηση του δείκτης οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο καταγράφουν στα στοιχεία του

Άνοδος 0,3% του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με