Ν. Μπέρνς: Πρέπει να εξεταστεί μία σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

5 λεπτά ανάγνωση
4 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη παραχώρησε στην Καθημερινή και τον Αθανάσιο Έλλις ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης στην Αθήνα και στο ΝΑΤΟ, Νίκολας Μπερνς. Μεταξύ άλλων ο κύριος Μπέρνς σημειώνει πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση ελπίδας και υπογραμμίζει πως υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά για το ελληνικό χρέος ο κύριος Μπέρνς σημείωσε: «υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα στις ΗΠΑ ύστερα από όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι. Τη βαθιά ύφεση, την τεράστια ανεργία, ειδικά στους νέους. Ολοι αναγνωρίζουν ότι, εκτός από τη δημοσιονομική σοβαρότητα, την αύξηση των φόρων και άλλα μέτρα, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα. Το χρέος είναι τεράστιο. Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να σταθεί και στα πόδια της αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Βέβαια, αυτό δεν είναι θέμα των ΗΠΑ διότι δεν είμαστε στην Ε.Ε.

Είναι σαφές ότι οι πιστωτές πρέπει να εξετάσουν μια πολύ σοβαρή ελάφρυνση του χρέους ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα αυτής της χώρας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατευθύνει ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά Αμερικανοί επενδυτές θα ανταποκριθούν εάν διαπιστώσουν δημοσιονομική σοβαρότητα και, για να είμαι ειλικρινής, αν δουν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι σοβαρή. Και πρέπει να πω ότι το περασμένο καλοκαίρι πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο αμφέβαλλαν για τη δημοσιονομική σοβαρότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Η ριζοσπαστική ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού φόβισε πολλούς ιδιώτες επενδυτές. Εναπόκειται στην Ελλάδα να πείσει την επενδυτική κοινότητα ότι η χώρα είναι σταθερή και φιλική προς τις επενδύσεις».
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Wood: Θετικά σημάδια, αλλά χωρίς ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα – Το “αγκάθι” του τουρισμού

Σταθερές διατηρεί τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ελλάδας η Wood

Ν. Παππάς: «Δεν ζήτησε κανένας να αποπληρώνεται νωρίτερα το χρέος»

Η δήλωση του Νίκου Παππά ότι «δεν ζήτησε κανένας να αποπληρώνεται νωρίτερα

Το Χ.Α στον ρυθμό των ενεργειακών τιμών, το τρενάκι του τρόμου και οι άμυνες

Ένα «ψύχραιμο» και κάπως καθησυχαστικό μήνυμα του συνέδριου της Euronext που έγινε