Νέα κόντρα ΕΚΤ-Γερμανίας με θύμα την Ευρώπη

6 λεπτά ανάγνωση
29 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σαββατοκύριακο ξέσπασε μια νέα κόντρα μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανίας με επίκεντρο την πρόθεση της ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων (QE) εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αύξηση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo κάλεσε τη Γερμανία να ψηφίσει νόμο που να απαγορεύει το QE με το σκεπτικό ότι ξεπερνάει το σκοπό της ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, το QE εμπίπτει εντός του στόχου για σταθερότητα των τιμών ενώ υπάρχει και σχετική παράγραφος στο καταστατικό της ΕΚΤ που αναφέρει ρητά τη δυνατότητα για QE.

  • Το δολάριο έχει ξεκινήσει την εβδομάδα πολύ δυνατά, τρομάζοντας τους επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να «μαντέψουν» το τέλος της ανόδου.
  • Το δολάριο διανύει την καλύτερη περίοδο των τελευταίων 9 ετών.
  • Παραδοσιακά, η άνοδος του δολαρίου κρύβει προβλήματα της Αμερικής (γεωπολιτικά) και προετοιμάζει το έδαφος για δύσκολες χρηματιστηριακές περιόδους.
  • Νέες ισχυρές απώλειες στα AUD, NZD, CAD, ZAR.
  • Ο πληθωρισμός της Γερμανίας, είναι η σημαντικότερη είδηση της ημέρας.

Ανάλυση αγοράς

EUR/USD – Άνοιγμα: 1,2749 Υψηλό: 1,2759 Χαμηλό: 1,2676 Κλείσιμο: 1,2682

Η ισοτιμία εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις καθώς δεν υπάρχει κανένα θετικό νέο για την Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι υπονοούν την πιθανότητα ενός QE. Η ισοτιμία έχει κινηθεί πτωτικά από τα 1,3993 έχοντας διασπάσει σημαντική στήριξη στα 1,2750 και πλησιάζοντας την επόμενη κρίσιμη στήριξη στα 1,2650. Τις τελευταίες 11 εβδομάδες έχουν υπάρξει 10 συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο, με τη μεταβλητότητα του ευρώ να προσεγγίζει τα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 όταν και ο Draghi είχε παρέμβει για να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του ευρώ.  Αν δεν υπάρξει ανοδική αντίδραση από τα τρέχοντα επίπεδα, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί με την ισοτιμία να καταρρέει οριστικά.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

1,2650                 1,2700
1,2600                 1,2730
1,2570                 1,2760
1,2545                 1,2800

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελειώνει το εντυπωσιακό story των spreads των ομολόγων του Νότου;

Οι διαφορές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου της

Γ. Στουρνάρας: «Πιθανότερη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά η αύξηση τους»

H επόμενη κίνηση της ΕΚΤ είναι πιθανότερο να είναι μείωση παρά αύξηση

Στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ η «κρυφή» διασύνδεση τραπεζών και funds

Ηχηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές στέλνει η