Νέο σχέδιο για συμφωνία υπέβαλε η Αθήνα στους δανειστές – Τo απέρριψαν οι Βρυξέλλες

4 λεπτά ανάγνωση
9 Ιουνίου 2015

Νέο σχέδιο με τις αντιπροτάσεις της για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους-πιστωτές, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Αθήνα ζητά τη μεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε να μπορέσει να πληρώσει τα δυο ομόλογα της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επίσης, η Ελλάδα φέρεται να ζητά αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ, ώστε να λυθεί το οξύ πρόβλημα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία.

Όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει τις ελληνικές προτάσεις και τις εξετάζει.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε έντονα τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμα υποβάλει τις αντιπροτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών, που του παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές «εναλλακτικές» θέσεις αναμένεται να συζητηθούν στην τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος Τσίπρα στο τραπεζικό σύστημα

Τον Ιανουάριο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου τον μηχανισμό

MSCI: Τί σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Η αναβάθμιση από τον MSCI σε ανεπτυγμένες αγορές προσελκύει επενδύσεις και βελτιώνει

Επιτόκια Fed και ECB: Τί σημαίνουν για την Ελλάδα, δάνεια και ανάπτυξη

Οι αποφάσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ επηρεάζουν άμεσα δάνεια, επενδύσεις, ανάπτυξη