Ντάισελμπλουμ: Πρώτο θέμα της 2ης αξιολόγησης το ασφαλιστικό – Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος

7 λεπτά ανάγνωση
1 Νοεμβρίου 2016

Την ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση, και ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θέτει το ασφαλιστικό ως πρώτο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρει σε έγγραφό του σχετικά με το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται ως βασικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης το θέμα των εργασιακών, ενώ περιορίζεται χρονικά η παραμονή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σε μία εβδομάδα, από 14 έως 21 Νοεμβρίου.

Ακόμα, στο επίμαχο έγγραφο ο πρόεδρος του Eurogroup αναλύει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων και τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων.

Διαβεβαιώσεις υπουργού

Οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν, επέμεινε πάντως ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, όπως έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και έχει κλείσει οριστικά, δεν ξανανοίγει… Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανυπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε ήταν η καλύτερη, ειδικά στα θεσμικά χαρακτηριστικά που είχε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το υπουργείο έστειλε ενημερωτικό σημείωμα σε όσους συνταξιούχους υπέστησαν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους, προκειμένου να γνωρίζουν το πραγματικό ποσό της παρακράτησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κατώτατο ποσό της μηνιαίας δόσης παρακράτησης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των δόσεων για κάθε συνταξιούχο, καθώς διαφέρει από ταμείο σε ταμείο.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει ως όρο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συνδέεται με τη μείωση του αφορολόγητου.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο

Η Ελληνική οικονομία στο κατώφλι του 2026: Προκλήσεις, ευκαιρίες και τί σημαίνουν για τον πολίτη

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς έχει καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο