O Μητσοτάκης «ξεκουνάει» την ευρωπαϊκή ηγεσία

6 λεπτά ανάγνωση
3 Μαρτίου 2020

Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης στην ενορχηστρωμένη από την Τουρκία εισβολή στα ελληνικά, χερσαία σύνορα ήταν θλιβερή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έψαχναν να βρουν τις λέξεις, η Σουηδή Ευρωπαία Επίτροπος Μετανάστευσης τηρούσε τις ισορροπίες, μην και στεναχωρηθούν οι Τούρκοι και οι Βρυξέλλες, γενικά, έψαχναν βηματισμό. Μέχρι που όλο και περισσότεροι πέριξ του Μπερλεμόντ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άρχισαν να πείθονται ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως «διακινητής». 

Δεν πείστηκαν, φυσικά, βλέποντας τηλεόραση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες έχει κάνει δεκάδες τηλεφωνήματα, έχει μιλήσει αρκετές φορές με τους ίδιους ανθρώπους. Εξ ου και ο Μισέλ Φον Ντερ Λάιεν και ο Σασόλι, δηλαδή οι άνθρωποι που ηγούνται του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου έρχονται στον Έβρο. Μαζί τους ο Αντρέ Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας και προεδρεύων της Ε.Ε. ως τον Ιούνιο. Ο Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί στο να τους δείξει τα φυλάκια. Θα τους βάλει σε ένα ελικόπτερο και μέσω αέρος θα τους δείξει όλο το εύρος του προβλήματος που η Τουρκία έχει δημιουργήσει. 

Όλη η Ευρώπη σήμερα το μεσημέρι θα παρακολουθεί τις δηλώσεις των τριών στον Έβρο. Βεβαίως, και οι Τούρκοι. Το ότι οι επικεφαλής της σημερινής, όλο και πιο αρτηριοσκληρωτικής Ευρώπης έρχονται στην Ελλάδα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είναι σημαντικό. Όπως και το γεγονός ότι έχει αρχίσει και σχηματίζεται ένα μέτωπο στην Ε.Ε., με Μακρόν, Κουρτς, Ρούτε και δευτερευόντως τη Μέρκελ που καταδικάζουν ευθέως τις ενέργειες της Τουρκίας. 

Κανείς δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα ως προς τα έκτακτα μέτρα για το άσυλο που έχει λάβει, ιδίως εφόσον επικαλέστηκε το άρθρο 78 παρ. 3. Το ζήτημα, όμως, είναι να επιδειχθεί και αλληλεγγύη στην πράξη. Εδώ δεν έχουμε γραμμικές εξελίξεις, αλλά έκτακτη κατάσταση. Και αυτό το έχει εξηγήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα τηλεφωνήματα που έκανε. Μένει να φανεί το αποτέλεσμα. 

Ο εξ απορρήτων

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευ. Τσακαλώτος: «Η Ελλάδα θα σωθεί με ένταξη μεταναστών»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η δημογραφική και αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας

Γιατί οι αγορές ποντάρουν ξανά στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσελκύουν ιστορικές εισροές κεφαλαίων, καθώς διεθνή funds ενισχύουν επιθετικά

Τράπεζα Πειραιώς: Ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή στρατηγικής αναδιάταξης και αυξημένης αβεβαιότητας

Η επαναφορά της διπλωματίας μειώνει τη διεθνή αβεβαιότητα, περιορίζοντας την άνοδο του