Οι ευρύτερες προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν “γκρίζες”

3 λεπτά ανάγνωση
10 Οκτωβρίου 2016

Δύο οικονομικά έπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα: η Ελλάδα και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg επισημαίνει πως οι ευρύτερες προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν “γκρίζες”. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2016 -για όγδοη χρονιά τις τελευταίες εννέα. Και τονίζει την ανάγκη η κυβέρνηση Τσίπρα να θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Νοέμβριο προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017.

Το Bloomberg εκτιμά πως η ημερομηνία-στόχος που έχει τεθεί θα ήταν φιλόδοξη για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη πιο φιλόδοξο από ό,τι στο παρελθόν, εάν ληφθεί υπόψιν ότι η επόμενη αξιολόγηση άπτεται θεμάτων όπως τα εργασιακά-απελευθέρωση της αγοράς, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αριστερές ρίζες.

Δύο παράγοντες που ενδέχεται να δώσουν ώθηση στην κυβέρνηση:

-η προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους από την Ευρωζώνη
-η πιθανότητα να παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό

Αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον MSCI

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από