Δεν χρειάζεται αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης

4 λεπτά ανάγνωση
19 Απριλίου 2013

Δεν χρειάζεται τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ για την τραπεζική ένωσή της, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, σε αντίθεση με την άποψη που έχουν εκφράσει η Γερμανία και η Αυστρία για το θέμα αυτό.

«Η άποψη της Επιτροπής και η γνώμη των δικηγόρων μας είναι ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τα στοιχεία μίας επιτυχημένης τραπεζικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και κανόνες για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς αλλαγή της συνθήκης», τόνισε ο Επίτροπος, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι η συζήτηση – για αλλαγή της συνθήκης – είναι μέρος μίας μακροχρόνιας ανακατασκευής της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουμε σε έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης ή για κανόνες άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Αντίθετος με τη γερμανική και αυστριακή άποψη – περί αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να προχωρήσει η τραπεζική ένωση – τάχθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς αλλαγή στη συνθήκη και να εξετάσουμε αν… αυτή είναι αναγκαία», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G 20 στην Ουάσινγκτον.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ορμούζ – Πιέζει για άμεσες αποφάσεις ο Μητσοτάκης

Σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού εισέρχεται η Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι πλέον, de facto, το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την αίγλη που είχαν στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό