ΟΟΣΑ: Στο 2,8% η ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και στο 2,5% το 2023

2 λεπτά ανάγνωση
8 Ιουνίου 2022

Ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του για τις προοπτικές των κρατών μελών του (World Economic Outlook) προβλέπει ανάπτυξη 2,8% της Ελλάδας για φέτος και 2,5% το 2023 λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στο τμήμα της έκθεσης στο οποίο εξετάζει την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει την αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 25ετίας κυρίως λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων .

Όπως τονίζεται οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που φτάνουν το 30% των αναγκών. Αυτό έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 79% με βάση τα στοιχεία Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

ΕΚΤ: Ο επίμονος πληθωρισμός στις υπηρεσίες φρενάρει τις μειώσεις επιτοκίων

Στο επίκεντρο των αγορών και της οικονομικής συζήτησης βρίσκεται πλέον η νομισματική

Στο 2,8% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα επιμένουν, σύμφωνα με τη Eurostat τον Ιανουάριο,