OPEC+: Σχέδιο για νέα επιθετική αύξηση παραγωγής – Κίνηση με γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα

4 λεπτά ανάγνωση
30 Μαΐου 2025

O ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούλιο, με αύξηση που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 411.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η πρόταση εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ανακατάκτησης του χαμένου μεριδίου αγοράς, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Οκτώ βασικά μέλη της συμμαχίας προγραμματίζουν τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, προκειμένου να καθορίσουν τη νέα στρατηγική εξόδου από τις μειώσεις. Αν και η επίσημη γραμμή επιμένει στις ήδη συμφωνημένες αυξήσεις, υπάρχει αυξανόμενη φημολογία για ακόμη πιο επιθετικό άνοιγμα. Η απόφαση φαίνεται να λαμβάνεται από έναν στενό πυρήνα, με τα υπόλοιπα μέλη να ενημερώνονται εκ των υστέρων.

Η πολιτική αυτή σηματοδοτεί στροφή από την υπεράσπιση των τιμών στη σκόπιμη υποχώρησή τους. Τον Απρίλιο, η απρόσμενη αύξηση της παραγωγής κατά τριπλάσιο των εκτιμήσεων οδήγησε σε πτώση των τιμών κάτω από τα 60 δολάρια, το χαμηλότερο σημείο τετραετίας.

Η πτώση τιμών ανακουφίζει τους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πλήττει τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, η οποία χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολ./βαρέλι για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Neom και να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Παράλληλα, η στάση του Καζακστάν, που συνεχίζει να υπερπαράγει, καταδεικνύει ότι η στρατηγική «ελεγχόμενης πίεσης» δεν αποδίδει. Οι ενδοσυμμαχικές τριβές και τα ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα (όπως η πίεση από τις ΗΠΑ) διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΝΤ προς ΗΠΑ: Προειδοποίηση για δασμούς και περικοπές – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν δασμούς και δημοσιονομικές περικοπές.

Κ. Βελόπουλος: «Εχθρός μου είναι ο Μητσοτάκης – Αυτή τη στιγμή μας κυβερνά συμμορία μαφιόζων»

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου ότι «εχθρός μου είναι ο Μητσοτάκης» ενισχύει

Α. Πορτοσάλτε για Μ. Καρυστιανού: «Είναι βέβαιο ότι δεν ξέρει από πολιτική – Θαυμάζω το αυτοκρατορικό ύφος»

Ο Άρης Πορτοσάλτε σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τις πολιτικές κινήσεις της Μαρίας