Περικοπές €13 δισ. έως το 2022 ζητεί από τις περιφέρειες ο Μακρόν

5 λεπτά ανάγνωση
19 Ιουλίου 2017

Το αίτημα εξοικονόμησης δαπανών 13 δισ. ευρώ από τις τοπικές περιφέρειες της Γαλλίας έως το τέλος της πενταετούς θητείας του διατύπωσε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία, στο πλαίσιο της εθνικής διάσκεψης των γαλλικών περιφερειών.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, το τελικό ποσό «αποτελεί μεγαλύτερη συγκράτηση δαπανών απ’ αυτήν που είχαμε προγραμματίσει». Εντούτοις, ο κ. Μακρόν αναγνώρισε ότι είχε εξαγγείλει περικοπές 10 δισ. ευρώ έως το 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το τελικό ποσό «αντανακλά το μερίδιο των τοπικών κυβερνήσεων στις κρατικές δαπάνες». Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι «στη Γαλλία οι κρατικές δαπάνες είναι μεγάλες, γι’ αυτόν τον λόγο οι φόροι είναι πολύ υψηλοί».

Η απόφαση του κ. Μακρόν περιλαμβάνει μέτρα για την απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την περικοπή δημοσίων υπαλλήλων και την αναμόρφωση του συστήματος της φορολογίας σε επίπεδο περιφέρειας. Ουσιαστικά, ο κ. Μακρόν ζητεί από τις 18 περιφέρειες, τα 102 περιφερειακά τμήματα και τις εκατοντάδες τοπικές κοινότητες να στηρίξουν την προσπάθειά του για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,2% του ΑΕΠ, γεγονός που υποχρεώνει τη νέα κυβέρνηση να περιορίσει το ύψος των κρατικών δαπανών, για να τηρήσει τον ευρωπαϊκό στόχο για έλλειμμα στο 3%. Αυτό, αυτομάτως, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μακρόν πρέπει να εξοικονομήσει 4-5 δισ. ευρώ ή ακόμη και 8 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που επιθυμεί να επιτύχει μείωση του ελλείμματος στο 2,8%.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

Γιατί οι αγορές ποντάρουν ξανά στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσελκύουν ιστορικές εισροές κεφαλαίων, καθώς διεθνή funds ενισχύουν επιθετικά