Πετρέλαιο θέρμανσης: Αντί να ζεσταθούν τα έσοδα, πάγωσαν τα νοικοκυριά

4 λεπτά ανάγνωση
13 Σεπτεμβρίου 2013

Η εμπειρία από την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης επιβάλλει προσαρμογές στην ακολουθούμενη πολιτική.Μπορεί τα κίνητρα για λαθρεμπορία και κατάχρηση που περιείχε το παλιό σύστημα να μειώθηκαν, παράλληλα όμως μειώθηκε υπερβολικά και η κατανάλωση πετρελαίου σαν αποτέλεσμα της εκτόξευσης της φορολογικής επιβάρυνσης.

Έτσι ο κόσμος πάγωσε πέρυσι τον χειμώνα ή στράφηκε σε εξαιρετικά ρυπογόνες και επιβλαβείς καύσιμες ύλες, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Και ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους ήταν λιγότερα των αναμενομένων αφού η ζήτηση πάτωσε.

Η Δράση προτείνει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ανεξαρτήτως χρήσης, τουλάχιστον για την χειμερινή περίοδο, σε ποσοστό 15%, τέτοιο που να αποτελεί μετρήσιμη ανακούφιση για τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα δράσει και σαν κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης, αυξάνοντας επομένως τα συνολικά προσδοκώμενα έσοδα του φόρου αυτού.

Σε συνδυασμό πάντοτε με την διατήρηση και επέκταση των προϋπολογισμένων βοηθημάτων και επιστροφών προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Όσο δε για το λαθρεμπόριο, δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί χωρίς λειτουργικό ηλεκτρονικό σύστημα on line καταγραφής κάθε ποσότητας και κίνησης μέχρι αυτή να φτάσει στον τελικό καταναλωτή (ώστε οι φορολογικές αρχές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται και ποιος κατέχει οποιαδήποτε σοβαρή ποσότητα πετρελαίου) και χωρίς ελέγχους από αδιάβλητες φορολογικές αρχές.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Στα €2,4 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2025

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε το 2025 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις

Στα €2,99 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄2μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,994 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α’ δίμηνο