Πλήγμα Κονγκρέσου στο σχέδιο Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

6 λεπτά ανάγνωση
2 Δεκεμβρίου 2014

Νέο πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο κατέφερε το Κονγκρέσο αποκλείοντας το σχετικό σχέδιο από το νομοσχέδιο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει διατύπωση που επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει κρατουμένους από τη Βάση του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, εάν το Κονγκρέσο αποφασίσει να κλείσει το διαβόητο κέντρο κράτησης.

Το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών ημερών από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα σταλεί για επικύρωση στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο του 2009, λέγοντας ότι πλήττει την εικόνα των ΗΠΑ παγκοσμίως. Ωστόσο δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει τη δέσμευσή του, εν μέρει και λόγω της αντίστασης του Κονγκρέσου.

Στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας περιλαμβανόταν διατύπωση που θα επέτρεπε ορισμένες μεταφορές κρατουμένων ως ύποπτων για τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένης της διαφωνίας ορισμένων Δημοκρατικών και πολλών Ρεπουμπλικανών μελών του Κονγκρέσου, η διατύπωση αυτή έμεινε εκτός της τελικής διαμόρφωσης του κειμένου.

Οι υποστηρικτές των σχεδίων για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο επικαλούνται την παραβίαση της αμερικανικής αρχής περί μη κράτησης ατόμων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Θεωρούν επίσης ότι η ύπαρξη του κέντρου λειτουργεί ως όργανο στρατολόγησης αντι-αμερικανών μαχητών και ότι τα έξοδα λειτουργίας του είναι πολύ υψηλά.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πιο δημοφιλής σταρ του TikTok στον κόσμο εγκαταλείπει τις ΗΠΑ μετά την κράτησή του από το ICE

Ο Khaby Lame φέρεται να έχει παραβεί τους όρους της βίζας του

«Κλειδί» ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

Ρόλο-κλειδί στο Ουκρανικό αναμένεται να παίξουν οι βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη

Κυρώσεις και πρόσθετα μέτρα ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Το διάταγμα θα προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων "σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει