ΠΟΠΕΚ: Γιατί αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων στα νησιά

5 λεπτά ανάγνωση
7 Αυγούστου 2018

Με αφορμή δημοσιεύματα για την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων συγκεκριμένων νησιωτικών περιοχών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εξηγεί σε ανακοίνωσή της γιατί οι τιμές είναι υψηλότερες στα νησιά, ενώ επισημαίνει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν υπερβαίνει το 8%.

«Είναι γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων παγκοσμίως και όχι μόνον στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί εξ αιτίας των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου, WTI και BRENT. Επίσης είναι γεγονός ότι σε κάποια νησιά σε σύγκριση με τις τιμές που διαμορφώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν αισθητή διαφορά, η οποία όμως έχει πολύ λογική εξήγηση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «ο μεγάλος αριθμός εταιρειών εμπορίας και Πρατηρίων που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα με υπολογίσιμες καταναλώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, σε πολλές περιπτώσεις και αθέμιτο, συμπιέζοντας τα ποσοστά των μικτών κερδών τους μεταξύ 3- 6%. Αντιθέτως στα νησιά ο μικρός αριθμός εταιρειών και πρατηρίων που δραστηριοποιούνται, με εποχικές-καλοκαιρινές καταναλώσεις, δικαιολογημένα τους οδηγεί για την επιβίωση τους σε μικτά ποσοστά κερδών μεταξύ 5-8%». «Είναι αθέμιτο και παράλογο;» αναρωτιέται.

Σημειώνει δε ότι για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η σημερινή τιμή του Διυλιστηρίου  Αμόλυβδης 95 oct (προϊόν + φόροι) είναι   1,210 + 24% ΦΠΑ = 1,500, όταν η μέση τιμή λιανικής στην Ελλάδα είναι σήμερα  1,650.

Στην διαφορά που προκύπτει μεταξύ τιμής Διυλιστηρίου και λιανικής, εμπεριέχονται το κέρδος της Εταιρείας Εμπορίας, το μεταφορικό κόστος και το κέρδος του Πρατηρίου.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο κύμα ακρίβειας: Πώς η ενέργεια αυξάνει τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα

Ένα νέο κύμα ακρίβειας βρίσκεται προ των πυλών.

Ακρίβεια: Σε συναγερμό η κυβέρνηση – Πλαφόν και αυστηροί έλεγχοι στην αγορά

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο νέου κύματος

Καύσιμα: Πάνω από 2€ η βενζίνη – Πότε θα δούμε τις νέες αυξήσεις στις τσέπες μας

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα βρίσκεται προ των πυλών, με τη τιμή