Στα $21,3 τρισ. εκτοξεύτηκε το αμερικανικό χρέος

3 λεπτά ανάγνωση
7 Αυγούστου 2018

Το χρέος των ΗΠΑ υπερέβη τα 21,3 τρισ. δολάρια και το κόστος δανεισμού της υπερδύναμης αυξάνεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το ύψος του χρέους θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι θα αυξήσει κατά ένα δισ. δολάρια το ποσό που θα αντλεί στην κάθε δημοπρασία ομολόγων των επόμενων τριών μηνών.

Η αύξηση του ποσού θα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις δημοπρασίες ομολόγων, αδιακρίτως αν πρόκειται για διετή, τριετή ή πενταετή ομόλογα. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί κατά 30 δισ. δολάρια το συνολικό ποσό χρέους που θα αντλήσει το αμερικανικό κράτος μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Στο σύνολο του δεύτερου εξαμήνου, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να δανειστεί 769 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση του δανεισμού των ΗΠΑ κατά 63%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η είδηση ότι πρόκειται να αυξηθεί τόσο ο δανεισμός των ΗΠΑ προκάλεσε άμεση αντίδραση των αγορών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκαν κατά 3% για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο μήνες.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Τέλος στο shutdown

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που βάζει τέλος

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Το μεγάλο οικονομικό στοίχημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Πληθωρισμός, επιτόκια και ανάπτυξη

Σε κοινό οικονομικό σταυροδρόμι βρίσκονται Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.