Στην ρηματική διακοίνωση της Λιβύης απαντά η Αθήνα

5 λεπτά ανάγνωση
6 Αυγούστου 2025

Η Αθήνα, δια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, απάντησε με ρηματική διακοίνωση στη Λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης, αναφορικά με τη διαμαρτυρία της για τον διεθνή διαγωνισμό ερευνών στα νότια της Κρήτης.

Η απάντηση αφορά τη διακοίνωση της Τρίπολης με ημερομηνία 20 Ιουνίου και απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της λιβυκής πλευράς.

Στο πρώτο σκέλος, η ελληνική διακοίνωση υπενθυμίζει ότι ο διαγωνισμός αφορά θαλάσσια τεμάχια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.

Διευκρινίζεται ότι η οριοθέτηση των τεμαχίων έγινε με βάση τη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές και νησιωτικές ακτές των δύο χωρών, και σε συμφωνία με την ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα επαναβεβαιώνει τη θέση της για το δικαίωμα των νησιών – όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα – να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ισότιμα με τις ηπειρωτικές ακτές.

Η διακοίνωση απορρίπτει επίσης τη γραμμή συνόρων που αποτυπώνεται στους χάρτες της Λιβύης, θεωρώντας την αντίθετη στο Δίκαιο της Θάλασσας και επισημαίνοντας ότι το ανατολικό της άκρο ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επαναλαμβάνεται ρητά ότι το εν λόγω μνημόνιο αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, παραβιάζει το δικαίωμά τους να παράγουν θαλάσσιες ζώνες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Τέλος, η Αθήνα εκφράζει την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τρίπολη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ανακοινώνοντας ότι προχωρά άμεσα στον ορισμό τεχνικής – διαπραγματευτικής ομάδας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προκαταρτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Χρυσός κοντά στα $5.000 με μικρές διακυμάνσεις

Σταθεροποιητικά κινείται ο χρυσός κοντά στα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να

Η απουσία καθαρής εναλλακτικής ενισχύει την αβεβαιότητα

Νέα εσωκομματική ένταση στο ΠΑΣΟΚ, με φόντο τη διαγραφή στελέχους και τη