Στο τραπέζι του Ecofin η δημιουργία ταμείου κρίσεων της ευρωζώνης

4 λεπτά ανάγνωση
6 Σεπτεμβρίου 2016

Η δημιουργία ενός ταμείου της Ευρωζώνης, το οποίο θα βοηθήσει στη θωράκισή της από χρηματοπιστωτικά σοκ, θα τεθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωζώνη στερείται σήμερα δύο χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει μία εύρυθμα λειτουργούσα νομισματική ένωση, αναφέρει η σλοβακική προεδρία της Ε.Ε. σε σημείωμά της για τις συζητήσεις που θα έχουν υπουργοί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπρατισλάβα.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι μία «ασφαλιστική» λειτουργία, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να μετακινηθούν  χρήματα από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες της Ε.Ε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι μία «σταθεροποιητική» λειτουργία που θα απορροφούσε τα εξωτερικά σοκ για το σύνολο της Ευρωζώνης.

«Η ύπαρξη ενός δημοσιονομικού ταμείου θα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μη συμβατική νομισματική πολιτική», αναφέρει το έγγραφο της σλοβακικής προεδρίας.

Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Βουτιά άνω του 3% στον χρυσό μετά το ράλι – Κατοχύρωση κερδών και βλέμμα στη Fed

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε

Χρυσός και ασήμι σε ιστορικά ρεκόρ: Οι αγορές «ψηφίζουν» ασφάλεια εν μέσω κλιμάκωσης ΗΠΑ-ΕΕ

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφάλωσαν τη Δευτέρα ο χρυσός και το ασήμι,