Στουρνάρας: Στο 2,3 με 2,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2020

5 λεπτά ανάγνωση
19 Νοεμβρίου 2019

Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο από μόνο του «δεν αρκεί, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ», εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γκράβα, «Οικονομικός Πόλεμος και Νομισματική Ειρήνη: Η Ελληνική Οικονομική Κατάθλιψη», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίστηκε αισιόδοξος, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κα επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «το σχέδιο “Ηρακλής” που εκπόνησε η κυβέρνηση είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Δεν αρκεί όμως, με δεδομένο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φτάνει τα 75 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ επεξεργαζόμαστε λύσεις που αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα που θέτει η αναβαλλόμενη φορολογία». Ο ίδιος παρομοίωσε τον όγκο των κόκκινων δανείων με «βρόγχο που πνίγει το τραπεζικό σύστημα» καθώς αυτά υπερβαίνουν το 40%.

«Κατά 1,9% θα αυξηθεί το ΑΕΠ»

Για την ελληνική οικονομία ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος προβλέποντας ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 1,9%, ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί καταγράφοντας ρυθμούς 2,3-2,5%. Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου υιοθετεί μια πολιτική φιλική προς την επιχειρηματικότητα, δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για

Goldman Sachs: Πιο θωρακισμένη η ελληνική οικονομία απέναντι στις ενεργειακές αναταράξεις

Η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική, παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις ενεργειακές

ΑΕΠ: Στο 2,1% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2025 – Επενδύσεις και κατανάλωση κράτησαν τον ρυθμό

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης διατήρησε η ελληνική οικονομία το 2025.