Σχέδιο στήριξης της Ιταλίας σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι» καταρτίζει η ΕΚΤ

3 λεπτά ανάγνωση
29 Νοεμβρίου 2016

Σχέδιο στήριξης της Ιταλίας, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής, καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Μεταξύ άλλων, η Φρανκφούρτη εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής αύξησης των αγορών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, προκειμένου να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδο το κόστος δανεισμού της χώρας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τυχόν επικράτηση του «όχι» θα οδηγήσει σε μακρά πολιτική αβεβαιότητα, δεδομένης της πρόθεσης του Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» προηγείται του «ναι» από τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγές από την ΕΚΤ σημειώνουν ότι το νομικό πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να αυξηθούν έστω και προσωρινά, οι αγορές ιταλικών ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν «ανοιχτό» και το ενδεχόμενο παροχής μακροπρόθεσμης χρηματοδοτικής βοήθειας προς τις ιταλικές τράπεζες, εφόσον βεβαίως, προηγηθεί επίσημο αίτημα της Ρώμης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελειώνει το εντυπωσιακό story των spreads των ομολόγων του Νότου;

Οι διαφορές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου της

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.