Συμφωνία Χαμάς για ομήρους και εκεχειρία

4 λεπτά ανάγνωση
26 Μαΐου 2025

Η Χαμάς αποδέχθηκε μια νέα πρόταση των διεθνών μεσολαβητών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, εκεχειρία διάρκειας 70 ημερών και μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα. Την πληροφορία μετέδωσαν αξιωματούχοι προσκείμενοι στη Χαμάς, στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters.

Η πρόταση θεωρείται εξέλιξη της προσέγγισης που προωθεί ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ και κατατέθηκε από τους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, η συμφωνία προβλέπει:

  • Απελευθέρωση 10 Ισραηλινών ομήρων: πέντε μέσα στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής και άλλοι πέντε πριν από τη λήξη της εκεχειρίας.
  • Ανταλλαγή κρατουμένων: την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, ανάμεσά τους και εκατοντάδες με μακροχρόνιες ποινές.
  • Προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για 70 ημέρες.
  • Μερική αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η πρόταση αυτή κατατίθεται στον απόηχο της κατάρρευσης της δίμηνης εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου και ύστερα από πολλούς γύρους άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πόλεις των 15 λεπτών- Στο Ελληνικό δίνεται έμφαση στην καθημερινή λειτουργικότητα

Οι πόλεις των 15 λεπτών βρίσκονται στο προσκήνιο  στη συζήτηση για τον

Όταν οι . . αμερόληπτοι έλεγχοί τους, είναι εξώφθαλμα μεροληπτικοί

Πιστεύω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας κ. Κοβέσι, είναι πολύ έξυπνη γυναίκα.

Πτώση στον χρυσό: Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς η ενίσχυση του