Τα επικοινωνιακά τρικ χωρίς ουσία βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

5 λεπτά ανάγνωση
8 Σεπτεμβρίου 2016
Η υστέρηση εσόδων του 2016 και ειδικά αυτή του καλοκαιριού δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα, το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει με περικοπή 700 εκ/μυρίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αναφέρεται και σε σχετικά ρεπορτάζ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
 
Θα επηρεαστούν οι ιδιωτικές επενδύσεις από αυτό; Προφανώς.
 
Πρώτον, διότι δεν θα γίνουν έργα, τα οποία θα έδιναν θέσεις εργασίας και νέους φόρους για το Δημόσιο, και
 
Δεύτερον, διότι μπορεί να καθυστερήσει η προκήρυξη των προγραμμάτων ιδιωτικών επενδύσεων του ΕΣΠΑ που αναμένονται ως Β Κύκλος.
 
Προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι δεν θα προκηρυχθούν αυτά εντός του Σεπτέμβρη, αλλά θα προδημοσιευθούν, πιθανόν μετά τη ΔΕΘ, ώστε η καταληκτική ημερομηνία υποβολών να ολοκληρώνεται εντός Δεκεμβρίου ή και λίγο μετά από αυτόν.
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πέσουν στην αγορά χρήματα πριν το τέλος του 2016 από αυτά τα προγράμματα, ενώ ακόμα αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα τέσσερα πρώτα που έληξαν στα μέσα του 2016.
 
Με δρομολογημένες εγγραφές στον προϋπολογισμό του 2016 0 ευρώ και του 2017 26,5 εκ/μύρια ευρώ για τον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και 0 ευρώ εκταμιεύσεις του Junker Plan για τις ιδιωτικές Επιχειρήσεις ή τις ΔΕΚΟ, ενώ αυτό σχεδόν ολοκληρώνεται ως προς χρονική του διάρκεια, μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει το τοπίο που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία το 2016 και 2017.
 
Αξιοσημείωτη αδράνεια από πλευράς της κυβέρνησης που δημιουργεί πολύ μεγάλο και δυσεπίλυτο θέμα στην αγορά.
 
Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση για τα θέματα αυτά. Θα σταματήσουν τα επικοινωνιακού χαρακτήρα τρικ; Η κοινωνία το έχει ανάγκη.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Η Κίνα και οι προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση

Η επικίνδυνη εμμονή του Τραμπ με τον Πάουελ – Το τέλος της Fed όπως την γνωρίζαμε;

Η τελευταία εξέλιξη σε μια μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ  για μεγαλύτερο έλεγχο