Μία σημαντική πρωτοβουλία τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου, καθώς εφαρμόζεται η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία καταργούνται πλήρως οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, καθιερώνεται εθνικό πλαφόν ύψους 1,50 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων.

Η ρύθμιση, που ψηφίστηκε στις 25 Ιουλίου, συνοδεύτηκε από την ελάχιστη δυνατή περίοδο προσαρμογής, ώστε να αποδώσει άμεσα οφέλη στους πολίτες. Έτσι, από την προσεχή Δευτέρα, όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν αναλήψεις χωρίς καμία απολύτως προμήθεια από το δίκτυο των τραπεζών.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

«Πρόκειται για μια παρέμβαση με κοινωνικό πρόσημο, που αποδεικνύει ότι το κράτος ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πολιτών. Εξαλείφουμε άδικες και υπερβολικές χρεώσεις, διασφαλίζοντας ότι κάθε πολίτης, όπου κι αν ζει, θα έχει δωρεάν πρόσβαση στα χρήματά του».


Τι προβλέπει η ρύθμιση:
  • Μηδενικές προμήθειες για αναλήψεις μετρητών μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετέχουν στο σύστημα ΔΙΑΣ.
  • Κατάργηση χρεώσεων από τρίτους παρόχους όταν υπάρχει άμεση ή έμμεση μετοχική σύνδεση με την τράπεζα του πελάτη.
  • Μηδενικές χρεώσεις και από τρίτους παρόχους σε περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ.
  • Πλαφόν 1,50 ευρώ για αναλήψεις από ΑΤΜ τρίτων παρόχων σε όλη τη χώρα.
  • Δωρεάν ερώτηση υπολοίπου για όλους τους κατόχους καρτών, ανεξαρτήτως τράπεζας ή παρόχου ΑΤΜ.
  • Ενιαία χρέωση 0,50 ευρώ για αποστολή εμβασμάτων μέσω web, mobile ή internet banking από τρίτους παρόχους, σε ισοτιμία με τις τραπεζικές χρεώσεις.
  • Νομοθετική κατοχύρωση ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να χρεώνει τους πελάτες της για αναλήψεις μετρητών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα πολιτική αποτελεί απάντηση σε ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα για δίκαιες, ενιαίες και διαφανείς χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες. Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βελτιώσει την προσβασιμότητα στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Facebook Comments