Τουρκία: 79 εντάλματα για εργαζομένους σε σχολεία

4 λεπτά ανάγνωση
13 Σεπτεμβρίου 2017

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα εντάλματα σύλληψης εναντίον 79 πρώην εργαζόμενων σε σχολεία για πιθανή εμπλοκή τους στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο χρόνο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα ότι χρησιμοποίησαν το ByLock, ένα σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας μέσω κινητών τηλεφώνων, το οποίο επιτρέπει την αποστολή κρυπτογραφημένων γραπτών μηνυμάτων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τη συγκεκριμένη εφαρμογή κινητού χρησιμοποίησε το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα, αλλά ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Οι ύποπτοι εργάζονταν σε ιδιωτικά σχολεία και σε φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, πολλά εκ των οποίων διοικούνταν από υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ανάμεσά τους και κάποιοι πρώην εργαζόμενοι σε σχολεία τα οποία είχαν ιδρύσει γκιουλενιστές. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο αυτό.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δίκτυο έχει διεισδύσει σε τουρκικούς θεσμούς –στον στρατό, στα σχολεία και στα δικαστήρια– και μόνο μια μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης μπορεί να εξαλείψει την απειλή αυτή.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Meta: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξετάζει απολύσεις έως και 20% του προσωπικού

Σε μια δραστική αναδιάρθρωση φαίνεται να προχωρά η Meta, καθώς ο διευθύνων

Το παιχνίδι στο Αιγαίο αλλάζει

Η συζήτηση για την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας στο Αιγαίο επανέρχεται δυναμικά

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Τουρκία – Στο 31,5%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε νέα επιτάχυνση τον Φεβρουάριο, εντείνοντας την πίεση