Τουρκία: Το χρέος των $120 δισ. αποδυναμώνει τη λίρα

5 λεπτά ανάγνωση
20 Ιουλίου 2016

Η εκτόξευση της τουρκικής λίρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν δημιούργησε σε πολλούς την ψευδαίσθηση ότι η χώρα απολαμβάνει ένα πανίσχυρο νόμισμα, που αντανακλά και τη γεμάτη υγεία οικονομία της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε μόλις μία ημέρα η λίρα αυξήθηκε 3% έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποκατέστησε την τάξη αψηφώντας τους πραξικοπηματίες, αλλά και ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή έγιναν ηπιότερες.

Σαν να αψήφησαν οι αγορές χρήματος τις προβλέψεις οίκων όπως η Goldman Sachs Group και η HSBC Bank, σύμφωνα με τους οποίους η πολιτική αστάθεια που αποκάλυψαν τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου σημαίνει ασθενέστερο νόμισμα.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Οι τουρκικές τράπεζες χρωστούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού 120 δισ. δολάρια, βάρος που μπορεί να γίνει ασήκωτο αν οι ξένοι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι ο δανεισμός προς την Τουρκία δεν είναι ασφαλές στοίχημα.

Ενώ η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες των πρώτων ωρών του πραξικοπήματος, η απόδοση των ομολόγων της χώρας εκτινάχθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα κατά 73 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 9,52%, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2013.

Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Τουρκίας δεν είχε απασχολήσει πολύ τους επενδυτές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι τράπεζες της Τουρκίας χρωστούν περίπου 100 δισ. δολάρια σε ξένους δανειστές και περίπου 20 δισ. δολάρια σε μη τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Διόλου τυχαίο επομένως το καμπανάκι της HSBC ότι το τουρκικό νόμισμα θα είναι πιο αδύναμο στο εγγύς μέλλον, αλλά και το γεγονός ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της σχετικά με την πορεία της λίρας για τους τρεις επόμενους μήνες.       

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα

ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας με ανάπτυξη μόλις 1,4% στο δ’ τρίμηνο

Η αμερικανική οικονομία κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση στο τέταρτο τρίμηνο.

Στα €362,8 δισ. το Δημόσιο Χρέος το 2025

Στα 362,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2025,