UBS: Γιατί το ράλι του δολαρίου δεν θα έχει διάρκεια

4 λεπτά ανάγνωση
13 Ιουλίου 2022

Ένας βασικός λόγος για την υποτίμηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου είναι – εκτός από τους φόβους γύρω από την οικονομία της ευρωζώνης και την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης – και η δύναμη του αμερικάνικου νομίσματος.

Σύμφωνα με την UBS ωστόσο, αν και στο τρέχον risk-off περιβάλλον, το ράλι του δολαρίου είναι πιθανό να συνεχιστεί, ωστόσο η ισχύς του νομίσματος δεν αναμένεται να διατηρηθεί στο μακροπρόθεσμο διάστημα και εκτιμά πως το ελβετικό φράγκο αποτελεί πλέον πιο ασφαλές καταφύγιο.

Πιο αναλυτικά, η UBS σημειώνει πως η περαιτέρω ανοδική πορεία του δολαρίου ΗΠΑ είναι πιθανό να περιοριστεί από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και τις αντιλήψεις της αγοράς ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια το 2023.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τράπεζα, το ελβετικό φράγκο φαίνεται πλέον πιο ελκυστικό από το δολάριο ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο, ειδικά δεδομένης της προθυμίας της κεντρικής τράπεζας να επιτρέψει στην ανατίμηση του νομίσματος για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Επομένως, όπως καταλήγει η ελβετική τράπεζα, “συμβουλεύουμε τους επενδυτές να μην τοποθετηθούν για μια συνέχιση διαρκείας του ράλι του δολαρίου ΗΠΑ. Αντίθετα, το προτιμώμενο νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο είναι το ελβετικό φράγκο. Προτιμούμε επίσης τα νομίσματα των εμπορευμάτων, τα οποία αναμένουμε να ωφεληθούν καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ανακάμπτουν από την πρόσφατη πτώση”.

Ελευθερία Κούρταλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν: Τί αλλάζει σε πετρέλαιο, χρηματιστήρια και επιτόκια – Το νέο σκηνικό στις αγορές

Ραγδαία μεταστροφή καταγράφεται στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ

Εκεχειρία δυο εβδομάδων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν – Ανοίγει πλήρως το Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν δηλώνει προσωρινό άνοιγμα του Ορμούζ, ζητώντας παύση βομβαρδισμών από ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Βουτιά 18% στο WTI μετά την εκεχειρία Ιράν – ΗΠΑ

Ισχυρή διόρθωση καταγράφει η αγορά πετρελαίου.