Wall Street: Άνοδος 87% από το 2001, αλλά…

4 λεπτά ανάγνωση
20 Φεβρουαρίου 2017

O S&P 500 έκλεισε με ένα νέο ιστορικό υψηλό την Παρασκευή με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη να φτάσει πάνω από τα $20 τρισ. Πλέον, μόλις 500 εταιρίες αποτελούν πάνω από το 100% του αμερικανικού ΑΕΠ. Μόλις το 2011, ο S&P 500 βρισκόταν στις 1.257 μονάδες που σημαίνει άνοδος 87% από εκείνα τα επίπεδα.

Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν και παρά την τόσο μεγάλη άνοδο, τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακά και βρίσκονται εκεί που βρίσκονταν στα τέλη του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις και τα πακέτα των κεντρικών τραπεζών, απλώς πληθώρισαν τις τιμές των μετοχών. Ακόμα και οι επαναγορές ιδίων μετοχών, βοήθησαν στην άνοδο των αποτιμήσεων, αλλά ακόμα και αυτές έχουν βρεθεί σε πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με τα σοιχεία της FactSet, οι επαναγορές ιδίων μετοχών στο διάστημα Αυγούστου Οκτωβρίου 2016, σημείωσαν πτώση 28% σε ετήσια βάση και ήταν και οι μικρότερες επαναγορές (σε αξία) από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το παρακάτω γράφημα που συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία, είναι ενδεικτικό.

20 02 17 factset

Οι αποκλίσεις μεταξύ του μέσου όρου πέντε ετών για τα κέρδη του S&P 500, της ανόδου των τιμών και της πτώσης των καθαρών εσόδων των εταιριών, θυμίζουν έντονα τις προηγούμενες κορυφές του 2000 και του 2008 για τις αγορές μετοχών. Ωστόσο, όπως έχουν ήδη διαπιστώσει, οι συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές και χρειάζεται περισσότερη παρατήρηση των παραπάνω στοιχείων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,

Στα €2,4 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2025

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε το 2025 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις

Ανατροπή στο Χρηματιστήριο με «οδηγό» ενέργεια και τουρισμό – Κλείσιμο σε θετικό έδαφος

Σε δύο διαφορετικές φάσεις εξελίχθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Λεωφόρο