Χ. Γεωργιάδης: Πλεόνασμα 3% στον προϋπολογισμό του 2019

4 λεπτά ανάγνωση
13 Σεπτεμβρίου 2018

Πλεονασματικός- για δεύτερη διαδοχική χρονιά- θα είναι ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2019, που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο. Όπως επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών,  Χάρης Γεωργιάδης, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις θα έλθουν μέσα από ισχυρή ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 8,5 δισ. ευρώ και δαπάνες 7,9 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε δημοσιονομκό πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα το χρέος προβλέπεται να περιοριστεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2019 από 104% στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην επίτευξη πλεονάσματος βοηθούν και οι δυναμικότεροι σε σχέση με τα άλλα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης ρυθμοί ανάπτυξης. Για το 2019 η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,8%, την ώρα που συνολικά στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να έχουμε ανάπτυξη κάτω του 2%. Σημειώνεται πως εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα είναι το τέταρτο διαδοχικό έτος με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4%.

Τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να αποτυπωθούν και στο μέτωπο της απασχόλησης, με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί περαιτέρω από τα σημερινά επίπεδα του 7,3%.

«Ο βασικός στόχος της οικονομικής είναι η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας. Θεωρώ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

Στα €2,99 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄2μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,994 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α’ δίμηνο

Πόσο θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για