Χ. Γεωργιάδης: Στο 105% το χρέος της Κύπρου

2 λεπτά ανάγνωση
17 Οκτωβρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα ενδέχεται να πετύχει φέτος η Κύπρος και να μειώσει παράλληλα το δημόσιο χρέος της στο 105%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως αναμένει πλεονασματικό πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο της τάξης του 0,5% το 2014 και ως εκ τούτου διόρθωση υπερβολικού ελλείμματος δύο έτη νωρίτερα απ’ ό,τι έχει καθορισθεί με σύσταση του Ecofin.

Το δημόσιο χρέος κρίνεται από το ΥΠΟΙΚ βιώσιμο, μετά και την αναθεώρηση του μεγέθους του ΑΕΠ από την Eurostat, και, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα κορυφωθεί στο 105% του ΑΕΠ το 2014, παρά τις εκτιμήσεις της τρόικας για κορύφωσή του το 2015 στο 126%. Στόχος είναι να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% μέχρι το 2017, πρόσθεσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος κάτω από το όριο του 3% που θέτει η Ε.Ε. και κοντά στο 2,5%, ενώ η τρόικα αναμένει έλλειμμα 4,7% και το ΔΝΤ 4,4%.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Ελληνικά ομόλογα: Από το περιθώριο στον πυρήνα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον ESM

Ο European Stability Mechanism (ESM) τοποθετεί πλέον τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στον