Χρυσόγονος: Το πλεόνασμα επιτεύχθηκε με επαχθείς φόρους

4 λεπτά ανάγνωση
25 Απριλίου 2017

«Μεγαλύτερη σημασία από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έχει το γεγονός ότι το 2016 για πρώτη φορά μετά από 8 με 9 χρόνια είχαμε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος σε ονομαστικές τιμές, οριακή βέβαια γύρω στα 200 εκατ. ευρώ… Άρα έχει σταματήσει η κατρακύλα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Η πραγματική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο κ. Χρυσόγονος, όταν έρθει, και ελπίζουμε να έρθει το 2017, θα αρχίσει να βελτιώνει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ προλειαίνοντας το έδαφος για την έξοδο της χώρας στις αγορές ώστε να μην υπόκειται στους εκβιασμούς των δανειστών.

Πάντως, ο κ. Χρυσόγονος παραδέχθηκε ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επιτεύχθηκε με πολύ επαχθείς φορολογικούς συντελεστές που επιβλήθηκαν κατ’ απαίτηση των δανειστών.

«Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά με προϋπόθεση την απεξάρτηση από τη μέγγενη των θεσμών», εξήγησε.

Επέμεινε ακόμα ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έδωσαν στη χώρα διαπραγματευτική ισχύ, λέγοντας ότι «ο λαός στις εκλογές του ‘15 είπε ‘’δεν αντέχω άλλο’’ και αυτό το αίτημά του είχε μια δυναμική», παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η δυναμική αυτή υπερτιμήθηκε στη διαπραγμάτευση» κάνοντας λόγο για «Πύρρειο νίκη».

«Πρέπει να γίνουν τομές αλλαγές, όχι όμως δήθεν μεταρρυθμίσεις όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της άγριας υπερφορολόγησης ανθρώπων που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

Στα €2,4 δισ. οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2025

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε το 2025 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις

Στα €2,99 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο α΄2μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,994 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό το α’ δίμηνο