Χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά από μία σκληρή διπλωματική μάχη

3 λεπτά ανάγνωση
7 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το μαραθώνιο δείπνο εργασίας για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία», ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τον τερματισμό της. Ο τελευταίος γύρος διήρκεσε εννέα μέρες.

Διευκρίνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής των Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα. Η τουρκική πλευρά αξίωνε επίσης πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση, ενώ στο εδαφικό αποδέχτηκε μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.

Στο πολύωρο δείπνο εργασίας είχαν επενδυθεί όλες οι ελπίδες για τη συνέχεια της διαδικασίας για το Κυπριακό. Στόχος πλέον φαινόταν ότι δεν ήταν η συμφωνία, αλλά να μην καταρρεύσει η όλη διαδικασία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι αγορές ποντάρουν ξανά στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσελκύουν ιστορικές εισροές κεφαλαίων, καθώς διεθνή funds ενισχύουν επιθετικά

Τράπεζα Πειραιώς: Ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη σε μια εποχή στρατηγικής αναδιάταξης και αυξημένης αβεβαιότητας

Η επαναφορά της διπλωματίας μειώνει τη διεθνή αβεβαιότητα, περιορίζοντας την άνοδο του

2026: Η γεωπολιτική της διαίσθησης και η πραγματικότητα του πεδίου

Έχοντας ήδη διανύσει τον πρώτο ενάμιση μήνα του 2026, η φυσιογνωμία του