Yψηλή η ζήτηση για τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας

4 λεπτά ανάγνωση
6 Οκτωβρίου 2023

Δημοπρασίες για δέσμευση δυναμικότητας στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας σε ορίζοντα 15ετίας πραγματοποιεί από εφέτος ο ΔΕΣΦΑ, αντί για 5ετία που ήταν μέχρι σήμερα το όριο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως ανέφεραν στελέχη του Διαχειριστή σε σχετική εκδήλωση, οι χρήστες του σταθμού που είναι μεγάλοι καταναλωτές (π.χ. εταιρείες προμήθειας αερίου, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορούν αντίστοιχα να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας αερίου μεγαλύτερης διάρκειας με τους παραγωγούς, επιτυγχάνοντας έτσι καλύτερες τιμές.

Χρήστες του σταθμού είναι επίσης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρήσεις από γειτονικές χώρες που αναζήτησαν προμήθειες αερίου μέσω Ελλάδας προκειμένου να βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού ή/και να υποκαταστήσουν τις ποσότητες ρωσικού αερίου που έφυγαν από την αγορά.

Τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση για αέριο μέσω Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο καθεστώς της εξάρτησης από έναν προμηθευτή που ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις πριν τον πόλεμο.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν ανά έτος. Θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα για το 2024 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του νέου έτους. Πάντως για το 2024 (αλλά και το 2025-2026) το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας του σταθμού έχει ήδη δεσμευθεί, στο πλαίσιο των δημοπρασιών πενταετούς ορίζοντα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικό αέριο: Άλμα έως 35% στις ευρωπαϊκές τιμές μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο

Σε νέο σοκ οδηγείται η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Υψηλός πλέον ο κίνδυνος ενός στασιμοπληθωριστικού σοκ

Για τον κίνδυνο νέου στασιμοπληθωριστικού σοκ εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Συναγερμός στην Ευρώπη για το Ορμούζ – Πιέζει για άμεσες αποφάσεις ο Μητσοτάκης

Σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού εισέρχεται η Ευρώπη.