Από τις αρχές Ιανουαρίου είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση σε πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται ο ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των αγορών.

Κατά το σημερινό Eurogroup, εκτιμά ότι το κλίμα θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη δόση θα συζητηθεί, όχι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά του Μαρτίου κι εφόσον η κυβέρνηση έχει περάσει από τη Βουλή όλα όσα αποτελούν προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πάει εξολοκλήρου στην αποπληρωμή ομολόγων.

Το κλίμα είναι βαρύ επίσης, διότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν κολήσει κι εκτός από τον ΟΠΑΠ και τον Αστέρα, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο, υποστηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για τα τραπεζικά stress tests και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Προβόπουλο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

Επιπρόσθετα όλα δείχνουν κι αυτό δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πηγαίνει για μετά το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές χωρίς να έχει ένα πειστικό όπλο στη φαρέτρα της ότι δηλαδή οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.

Πτώση πάνω από 8% μετράει σε δέκα συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του Χ.Α., κάτι που σημαίνει ότι η αγορά έχει αλλάξει ρότα και ακολουθεί πλαγιοκαθοδική κίνηση. Τα μέτωπα που άνοιξαν είναι πολλά, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς κι αυτό κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα η αγορά να κινείται κάτω από τις 1.200 μονάδες, αφού δεν έγινε τίποτα για να κατοχυρωθεί και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ανοδική πορεία.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι κι αυτό φαίνεται από τις συναλλαγές που διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ. Ανοδική αντίδραση, αλλά χωρίς πειθώ, βγαίνει σε MIG, Eλλάκτωρ, Alpha, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και Ιντραλότ. Απώλειες πάνω από 3,5% σημειώνει η Εθνική, η Coca Cola υποχωρεί 2,7%, Jumbo 2,3%, Μότορ Όιλ 1,67%, OΠAΠ 1,60% EXAE 1,51%.

Facebook Comments