…Η ελληνική αγορά έχασε όλα τα κέρδη που κατέγραφε από την αρχή του έτους μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, λόγω του γενικευμένου sell off που σημειώθηκε στις αναδυόμενες αγορές με κύριους πρωταγωνιστές την Τουρκία, την Αργεντινή και την Ουκρανία, σχολιάζει η Exotix σε νέα ανάλυσή της για την Ελλάδα.

…Οι κεφαλαιαγορές της Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση από τον Μάιο του 2013. Η τουρκική λίρα υποχωρεί 20%, ο δείκτης XU100 κατά 32% και τα 5ετή CDS μέχρι 165 μονάδες βάσης. Η συνεχώς πτωτική κίνηση των νομισμάτων και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν καταστροφικές συνέπειες στις επιχειρήσεις ενώ και οι εισαγωγείς δέχονται ισχυρά πλήγματα.

…Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η τουρκική αγορά ενδεχομένως εξελίσσεται σε γόνιμο έδαφος για αντικρουόμενους επενδυτές, σχολιάζει η Exotix. H χώρα έχει αρχίσει να «παραγκωνίζεται» από τις παγκόσμιες αγορές με μεγάλη ταχύτητα έτσι θα μπορούσε κάποιος να αναμένει σημάδια στασιμοπληθωρισμού κατά τη διάρκεια του 2014 και μία πιθανή τραπεζική κρίση, επισημαίνει χαρακτηριστικά

…Από τις 13 μετοχές που καλύπτουν οι αναλυτές της Citi μόνο ο ΟΤΕ έχει σύσταση «αγορά» με την εκτίμηση, όμως για προοπτική ανόδου 7% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (τιμή στόχου τα 13,5 ευρώ). Σημειώνει τη θέση ισχύος που έχει έναντι του ανταγωνισμού καθώς και την εξέλιξή του σε έναν αποδοτικό οργανισμό με ισχυρό ισολογισμό, χαμηλό λειτουργικό κόστος και καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης μέσω των VDSL. Μάλιστα τονίζει ότι διαπραγματεύεται 4 φορές την εκτιμώμενη αξία της εταιρείας προς τα Ebitda του 2015 έναντι 6,1 των ανταγωνιστών της.

…Mία σημαντική επιτυχία κατέγραψε το Dromeus Capital Fund, καθώς ανάμεσα στα χιλιάδες funds της Ευρώπης βραβεύθηκε από το Eurohedge Awards, με το βραβείο «Emerging manager» για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. Η βράβευση έλαβε χώρα στην εκδήλωση του EuroHedge που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο («Grosvenor House Hotel») στο Λονδίνο, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου.

…Πρόκειται για τον σημαντικότερο θεσμό στον επενδυτικό ευρωπαϊκό κλάδο, ισοδύναμο των βραβείων Οσκαρ στον κινηματογράφο. Τα EuroHedge βραβεία απονεμήθηκαν στα επενδυτικά Funds που πέτυχαν τις καλύτερες επιδόσεις για το έτος 2013 σε ένα ευρύ φάσμα τομέων στρατηγικής. Το δείπνο και τελετή απονομής των βραβείων παρακολούθησαν περίπου 900 ηγετικές προσωπικότητες των hedge funds, επενδυτές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου.

… Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Αχιλλέας Ρισβάς, εις εκ των συνιδρυτών και συνεταίρων. Ο κ. Ρισβάς, μαζί με τον εταίρο του κ. Ι. Μανωλόπουλο, ήταν από τους πρώτους Ελληνες διαχειριστές που είχαν προβλέψει εγκαίρως την προσφυγή της Ελλάδας στο μνημόνιο (βλέπε «Πρώτο θέμα» – Δεκέμβριος 2012) και αργότερα το fund ήταν από τα πρώτα που επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

…Μόνο η ΔΕΗ δεν έχει καταλάβει ότι θα πρέπει να μειώσει την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χειμαζόμενης από την κρίση ελληνικής οικονομίας.

…Ετσι, παρά το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, ο οποίος μιλώντας προς την ΚΟ της ΝΔ άφησε να εννοηθεί ότι και η ΔΕΗ θα πρέπει επιτέλους να κάνει το καθήκον της, η ΔΕΗ συνεχίζει να εμμένει στην ακριβή τιμολογιακή πολιτική της και να μάχεται υπέρ αυτής επιδεινώνοντας την κατάσταση της ελληνικής βιομηχανίας και εκδιώκοντας μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας σε φθηνότερες ενεργειακά αγορές.

…Ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, είπε κατά τη γενική συνέλευση ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για τη μείωση της τιμής στο ρεύμα.

…Ασχετο, αλλά οι Ιταλοί ήταν εδώ και χθες και το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό, μαθαίνω…

 

ΧΣ

Facebook Comments