Αισιόδοξη δηλώνει η Jefferies σε σημερινή της έκθεση για την πορεία των ελληνικών μετοχών αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. κινείται διστακτικά τους τελευταίους μήνες και το ενεργειακό σοκ που ακολούθησε το σοκ της πανδημίας έχει πλήξει τα οικονομικά μεγέθη.

Όπως τονίζει η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η δυναμική εικόνα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό κλίμα, η πτώση της ανεργίας και η σημαντική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν μερικά μόνο από τα “όπλα” της χώρας.

Παρά τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, επισημαίνει η Jefferies, και με βάση τους περισσότερους δείκτες, όπως τα CDS, έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά ένα ισχυρό 3,5% φέτος, με τον πληθωρισμό να κινείται στο (αισιόδοξο) 4,5%, όπως σημειώνει.

Bullish για το Χ.Α – Τα top picks

Η ελληνική αγορά μετοχών κινείται σχετικά διστακτικά το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η Jefferies, παρουσιάζοντας ωστόσο ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, το Χ.Α διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη p/e 12μήνου στο 10,8x, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία p/bv στο 0,93x, με δείκτη τιμής προς αύξηση κερδών στο 0,39x, με μερισματική απόδοση στο 3,7% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,9%. Για όλα τα παραπάνω, “παραμένουμε bullish για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατανομή περιουσιακών στοιχείων μας”, όπως τονίζει η Jefferies.

Στις μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο εκτιμώμενης απόδοσης κερδοφορίας, η Jefferies τοποθετεί τις Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Mytilineos. Στις μετοχές με κορυφαίες επιδόσεις σε ότι αφορά την απόδοση κεφαλαίου τοποθετεί τις ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Jumbo και Autohellas, ενώ στη λίστα με τις μετοχές-survivors του X.A διατηρεί τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments