Ο φιλόδοξος στόχος της χώρας να επιστρέψει εν μέρει στην επενδυτική βαθμίδα έως το 2023 είναι απόλυτα ρεαλιστικός.  Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η DZ Bank.

Όπως τονίζει η DZ Bank, oι μέχρι τώρα επιτυχίες της Ελλάδας στο μέτωπο της αξιολόγησης είναι τεράστιες και δεν λείπουν πολλά ώστε να κάνει το “άλμα” του investment grade.

Στο πολύ αρχικό στάδιο της ελληνικής κρίσης, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν σταδιακά την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τον Απρίλιο του 2010, αναφέρει ο οίκος. Ωστόσο, η χώρα έφτασε στο απόλυτα χαμηλό σημείο μόλις το 2012 όταν οι S&P, Moody’s και Fitch έθεσαν τις αξιολογήσεις τους σε (επιλεκτική ή περιορισμένη) χρεοκοπία.

Από τότε, ωστόσο, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Καμία άλλη χώρα εντός της ευρωζώνης δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τέτοια βελτίωση στο προφίλ της αξιολόγησης. Επί του παρόντος, απέχει τρεις βαθμίδες από το ορόσημο του investment grade με βάση την αξιολόγηση της Moody’s και δύο βαθμίδες με βάση τις S&P και Fitch.

Μια αναβάθμιση στο investment grade θα είχε πολυάριθμες θετικές συνέπειες για την Ελλάδα καθώς θα σημάνει αυτόματα πως έχει αφήσει εντελώς πίσω της τις κρίσεις των περασμένων ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της DZ Bank, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να υπεραποδώσουν των ιταλικών τίτλων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αφού η DBRS τοποθέτησε την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης για τη χώρα στα τέλη Μαρτίου με BB (υψηλό) και σταθερές προοπτικές, η επόμενη “λυδία λίθος” έχει ημερομηνία 22 Απριλίου όπου αναμένεται η αξιολόγησης της S&P. Η S&P έχει ήδη δώσει θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση BB τον Απρίλιο του 2021, επομένως η DZ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε BB+ (σταθερές προοπτικές) από τον οίκο.

Η Ελλάδα πλησιάζει έτσι ολοένα και περισσότερο στην περιοχή του investment grade. Κατά την άποψη της DZ Bank, τα σχέδια της Αθήνας για ανάκτηση του οροσήμου IG έως το 2023 είναι αρκετά ρεαλιστική.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επομένως σημαντικό περιθώριο περιορισμού του spread τους που άλλοι εκδότες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. “Επομένως, συνεχίζουμε να βλέπουμε τα ελληνικά ομόλογα ως τον ισχυρότερο ανταγωνιστή των ιταλικών. Μεσοπρόθεσμα, αναμένουμε η Ελλάδα να υπεραποδώσει της Ιταλίας παρά το γεγονός ότι δεν έχει (ακόμη) επιτύχει αξιολόγηση investment grade”, τονίζει η DZ Bank προσθέτοντας πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει πολύ υψηλότερους κινδύνους σε επίπεδο πολιτικής και αναχρηματοδότησης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments