Ο πόλεμος στην Ουκρανία αν και θα μειώσει την ανάπτυξη την ελληνική οικονομία κατά 1-2%, ωστόσο δεν θα την εκτροχιάσει, με την πορεία της Ελλάδα προς το investment grade να διατηρείται ανέπαφη.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές οι οποίοι τονίζουν πως παρά την γεωπολιτική κρίση το ελκυστικό επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών παραμένει άθικτο.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δέχεται ισχυρά μηνύματα από τους επενδυτικούς οίκους, με τις τιμές-στόχους να τοποθετούνται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα τρέχοντα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, αποτελώντας έτσι ισχυρό στήριγμα για το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επιπλέον, οι οίκοι αξιολόγησης, S&P και Moody’s έδωσαν πρόσφατα δυναμική ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, με την Moody’s να προχωρά πρόσφατα σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως είναι σε καλή θέση να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις στην οικονομία λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αρνητικού αντίκτυπου στην τουριστική βιομηχανία.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν άλλωστε αυτός που έδωσε στην αγορά άλλη εικόνα το τελευταίο διάστημα, τονίζουν οι αναλυτές, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά πλέον τις 900 μονάδες, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Το ελκυστικό επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών παραμένει άθικτο

Η HSBC σε νέα της έκθεση χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες πολύ ελκυστικές και επανέλαβε τη σύσταση «αγοράς» και για τις τέσσερις συστημικές, παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε μικρή μείωση των εκτιμήσεών της λόγω του νέου περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικά αποτιμημένες με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TBV για το 2022 να διαμορφώνεται το 0,50x, με σημαντικό discount της τάξης του 40% σε σχέση με τις τράπεζες της περιοχής της Ευρώπης παρά τους καλύτερους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Ωστόσο προχωρά σε μικρή μείωση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία και τις τιμές των μετοχών για όλες πλην της Εθνικής, ώστε να αντικατοπτρίσει τις πιέσεις στα έσοδα από τις μειωμένες αποδόσεις των δανείων και τη βραδύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Έτσι, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,45 ευρώ (από 1,60 ευρώ πριν) με περιθώριο ανόδου 32%, για τη Eurobank – η οποία παραμένει η αγαπημένη επιλογή της HSBC – μειώνεται στα 1,40 ευρώ (από 1,45 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 36% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,90 ευρώ (από 2,10 πριν) με περιθώριο ανόδου 25%. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 4,30 ευρώ (από 3,90 ευρώ πριν), με περιθώριο ανόδου 39%.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank Equities σημείωσε πως στο τρέχον, χειρότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αλλά ακόμα θετικό περιβάλλον, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών παραμένει σε γενικές γραμμές άθικτη και διατήρησε έτσι τις αξιολογήσεις της. Αν και αναμένει ότι η εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών θα είναι κάπως πιο αδύναμη από ό,τι περίμενε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πιστεύει ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε βιώσιμη κερδοφορία από φέτος και έτσι διατηρεί τη σύσταση buy που έδινε.

Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Εθνική Τράπεζα τη διατηρεί στα 4,20 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς την τοποθετεί στο 1,74 ευρώ από 1,91 ευρώ πριν, και για την Alpha Bank στο 1,31 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν.

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Goldman Sachs, μετά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2021. Συγκεκριμένα, αυξήσεις στα 1,75 ευρώ την τιμή στόχο για την Alpha Bank από 1,68 ευρώ, στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ πριν, για την Eurobank τη διατήρησε στα 1,5 ευρώ, ενώ για την Εθνική εξακολουθεί να μη θέτει τιμή-στόχο. Παράλληλα, διατήρησε τη σύσταση buy για Alpha Bank και Eurobank, και τη σύσταση neutral για την Πειραιώς.

Αν και προχώρησε σε μείωση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες η Axia Research, ώστε να ενσωματώσει τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στον κλάδο καθώς και στην ελληνική οικονομία, διατήρησε ωστόσο τη σύσταση αγοράς βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,55 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 1,45 ευρώ από 1,50 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 5,50 ευρώ από 6,00 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 2,10 ευρώ από 2,15 ευρώ πριν.

Σε ότι αφορά τον δανεισμό και την ποιότητα του ενεργητικού η Axia σημειώνει πως οι τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές με τις πρώτες ενδείξεις να μην δείχνουν σημαντικές εισροές NPE το α’ τρίμηνο και να αναμένεται φέτος όλες οι τράπεζες να έχουν μονοψήφιους δείκτες NPEs.

Σε νέα ανάλυσή της η Wood, η οποία είχε στόχο και αυτή να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις ώστε να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανίας, επισήμανε πως στο βασικό σενάριο βλέπει άνοδο περίπου 30% για τις ελληνικές τράπεζες, σε μέσο όρο και συγκεκριμένα η τιμή-στόχος της Eurobank είναι στο 1,3 ευρώ , της Εθνικής στα 4,3 ευρώ, της Alpha Bank στο 1,5 ευρώ, και της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,8 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27%.

Ο οίκος πιστεύει ότι η θετική μακροπρόθεσμη επενδυτική περίπτωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένει ανέπαφη, με ορατή ανάκαμψη κερδών οδηγούμενη από τα αξιοπρεπή περιθώρια, την υγιή αύξηση των δανείων και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, και έτσι διατηρεί τη θετική της στάση καθώς και τη σύσταση “αγοράς” και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ανάλυσή της μετά τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, η Fast Finance δίνει και αυτή νέες τιμές-στόχους βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου. Για την Εθνική Τράπεζα τονίζει πως η μετοχή έχει την καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό, όντας ανθεκτική και συνάμα επιθετικά ανοδική και έτσι θέτει την τιμή-στόχο στα 4,10 ευρώ και δίνει σύσταση αγοράς, ενώ και για την Eurobank δίνει επίσης σύσταση αγοράς, με τιμή-στόχο το 1,48 ευρώ. Buy είναι και για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,42 ευρώ, ενώ σύσταση αγοράς δίνει και για την Πειραιώς, με τιμή-στόχο το 1,88 ευρώ.

Από την πλευρά της η Euroxx Securities επισημαίνει πως από άποψη αποτίμησης, παρά την έκρηξη της κρίσης στην Ουκρανία και στην Ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελκυστικό επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους κινδύνου και στην επιστροφή της αύξησης των δανείων, παραμένει άθικτο, ως εκ τούτου τα τρέχοντα επίπεδα τιμών παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank τοποθετείται στο 1,60 ευρώ, για την Eurobank στο 1,30 ευρώ, για την Εθνική στα 4,20 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 57%.

Κατά τη χρηματιστηριακή, το Ταμείο Ανάκαμψης, η δράση της Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας το 2021, αλλαγή νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο δισταγμός έκδοσης εταιρικών ομολόγων και οι καταθέσεις που συσσωρεύτηκαν εν μέσω της πανδημίας, θα μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και θα στηρίξουν την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών.

Facebook Comments