Το Μεξικό έγινε μόλις η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που απέκτησε το πολυπόθητο βαθμό “Α” στην κλίμακα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας του οίκου Moodys.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Μεξικού σε «A3» από «Baa1», με σταθερή μάλιστα προοπτική, επικαλούμενος τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Η αναβάθμιση της μεξικανικής οικονομίας στην υψηλότερη κατηγορία είναι άκρως σημαντική καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες που έχουν βαθμολογία «Α» είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως η Χιλή, η Πολωνία και η Μαλαισία.

Η απόφαση της Investors Service του οίκου Moodys έρχεται αφότου ο μεξικανός πρόεδρος κατάφερε να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο πολιτικά διαιρεμένο Κογκρέσο και να περάσει τις πιο σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο Μεξικό από την δεκαετία του 1990 όταν είχε συναφθεί η εμπορική συμφωνία NAFTA με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

«Η εμπιστοσύνη του κόσμου στο Μεξικό αυξάνεται» δήλωσε ο πρόεδρος Νιέτο μετά την αναβάθμιση. Με την απόφαση αναβάθμισης η απόδοση των 10 ετών κρατικών ομολόγων της χώρας (σε πέσο) υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,52% που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η αποκλιμάκωση του μεξικανικού χρέους και η επιβεβαίωση των αγορών στο εθνικό νόμισμα που ήρθε μετά την αναβάθμιση θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία μέσα σε μια αναδυόμενη παγκόσμια αγορά sell-off.

Ο οίκος Moodys αναμένει οι μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους , οι οποίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του κρατικού τομέα ενέργειας στις ιδιωτικές επενδύσεις και τη φορολογική αναμόρφωση, να «ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία» που κατ ουσίαν σημαίνει ότι ο διεθνής οίκος ελπίζει ότι οι σαρωτικές αλλαγές στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, θα δώσουν ώθηση κυρίως στον ανταγωνισμό.

Ο Μάουρο Λέος, ανώτερος αναλυτής της Moodys, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει άλλες σημαντικές αλλαγές στη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Μεξικού για τα επόμενα δύο έως τρία έτη . «Νομίζω ότι είναι καλό και το άξιζε και σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την αναγνώριση των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί από τις αρχές του περασμένου έτους», δήλωσε ο Αλμπέρτο Ράμος, οικονομολόγος της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Το παράδειγμα της Moodys αναβαθμίζοντας το Μεξικό αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης η Standard & Poors και η Fitch Ratings.

Facebook Comments