Τον κίνδυνο τροχαίου και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό για όσους διανύουν με το αυτοκίνητό τους μεγάλες αποστάσεις περιορίζει ένας δυνατός καφές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) και πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς ερευνητές.

Για τις ανάγκες της μελέτης η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 530 οδηγούς βαρέων οχημάτων, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαίο, καθώς και 517 συναδέλφων τους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα τροχαίο κατά το τελευταίο 12μηνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ο καφές, όπως και κάθε ρόφημα που περιλαμβάνει καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση, ικανή να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο τροχαίο ατύχημα, αυξάνοντας την εγρήγορση.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως σε καμία περίπτωση η καφεΐνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο για τους κουρασμένους οδηγούς.

«Αν και η υιοθέτηση υποχρεωτικών στρατηγικών για τον έλεγχο της κόπωσης παραμένει προτεραιότητα για τους οδηγούς, η χρήση καφεϊνούχων συστατικών θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη συμπληρωματική στρατηγική για την διατήρηση της εγρήγορσης στη διάρκεια της οδήγησης», συμπεραίνουν η δρ Λίσα Σάργουντ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Τα ευρήματα της μελέτης, φάνηκαν να ισχύουν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών, τα χιλιόμετρα που διένυε κάθε οδηγός, η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου.

Facebook Comments