Το 64ο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ, σηκώσε αυλαία την Πέμπτη, και θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Μετά την τελετή έναρξης και την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής, θα προβληθεί η διαγωνιζόμενη ταινία «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον, στην οποία, εκτός από τον σκηνοθέτη, θα παραστούν και οι πρωταγωνιστές της Ρέιφ Φάινς, Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ, Σαϊόρς Ρόναν, Έντουαρντ Νόρντον, Λέα Σεϊντού και Γουίλεμ Νταφόε. Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του θυρωρού ενός διάσημου ξενοδοχείου στην περίοδο ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους και ενός νεαρού υπαλλήλου που γίνεται ο πιο στενός του φίλος.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Ο Γιάννης Οικονομίδης με την τέταρτη ταινία του, «Το Μικρό Ψάρι», βρίσκεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας τη Χρυσή Άρκτο με την ιστορία του Στράτου, ο οποίος τη νύχτα εργάζεται σε βιοτεχνία αρτοποιίας, ενώ την ημέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου και ταυτόχρονα μαζεύει χρήματα για να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, του ανθρώπου που τον έσωσε, όσο ο ίδιος ήταν στη φυλακή. Το ταινία είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Γερμανίας.

Οι ελληνικές συμμετοχές δεν σταματάει εκεί, στο τμήμα Panorama συναντάμε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του «Να Κάθεσαι και Να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά, στο τμήμα Forum την παγκόσμια πρεμιέρα του «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, στο τμήμα Berlinale Shorts το μικρού μήκους «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και στο τμήμα Generation το μικρού μήκους «Προαύλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη, ενώ στο τμήμα της Αγοράς συμμετέχουν τα «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου και το «Χρόνια Πολλά» του Χρίστου Γεωργίου σε μια προσπάθεια να ελκύσουν διεθνή συμπαραγωγή.

Η επιτροπή

Η φετινή επιτροπή που θα αποφασίσει για τη Χρυσή Άρκτο και τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ έχει πρόεδρο τον αμερικανό σεναριογράφο και παραγωγό Τζέιμς Σέιμους. Τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι ο αυστριακός ηθοποιός, Κρίστοφ Βαλτς, η αμερικανίδα παραγωγός των ταινιών Τζέιμς Μποντ, Μπάρμπαρα Μπρόκολι, η δανέζα ηθοποιός Τρίνε Ντίρλχολμ, η ιρανή σκηνοθέτιδα, Μίτρα Φαραρανί, η ανερχόμενη αμερικανίδα ηθοποιός και σεναριογράφος, Γκρέτα Γκέργουικ, ο γάλλος κινηματογραφιστής Μισέλ Γκοντρί και ο κινέζος ηθοποιός Τόνι Λεούνγκ, ο οποίος πρωταγωνιστούσε  στο «The Grandmaster» του Ουόνγκ Καρ Ουάι, που ήταν η εναρκτήρια ταινία της περσινής διοργάνωσης.

Συμμετοχές που ξεχωρίζουν

Είκοσι ταινίες θα συναγωνιστούν για τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους συναντάμε το «Aimer, Βoire et Chanter», η καινούρια ταινία του 91χρονου Αλέν Ρενέ, το πολύχρονο πρότζεκτ «Boyhood» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και το «La Belle et la Bête» του Κριστόφ Γκανζ με τη Λέα Σεϊντού και τον Βενσάν Κασέλ.

Εκτός συναγωνισμού, την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του θα κάνει στο Φεστιβάλ και το «The Monuments Men» του Τζορτζ Κλούνεϊ, μια ιστορία γύρω από μια διμοιρία στρατιωτών που αναλαμβάνουν να σώσουν μεγάλα έργα τέχνης που έχουν κλέψει οι ναζί. Πρωταγωνιστούν οι Τζορτζ Κλούνι, Ματ Ντέιμον, Μπιλ Μάρεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Τζον Γκούντμαν, Ζαν Ντιρζαντέν και ο έλληνας, Δημήτρης Λεωνίδας. Τα βλέμματα αναμένεται να συγκεντρώσει και το «Nymphomaniac» του Λαρς Φον Τρίερ, που θα προβληθεί στην πλήρη εκδοχή του.

Κεν Λόουτς

Το τμήμα Panorama θα ανοίξει με το «Yves Saint Laurent» του Χαλίλ Λεσπέρ, ενώ για τη λήξη του, το 64ο Φεστιβάλ Βερολίνου, διαθέτει μια έκπληξη, το ημιτελές ακόμη ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για την ιστορία του θρυλικού περιοδικού «The New York Review of Books».
Τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ θα είναι ο βετεράνος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος δήλωσε πως εγκαταλείπει το σινεμά. Ο 78άχρονος βρετανός θα τιμηθεί με Χρυσή Άρκτο, ενώ θα προβληθεί και μέρος της φιλμογραφίας του, παρουσία του ίδιου.

Facebook Comments