Μετά από 8 σερί ανοδικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στο «κόκκινο» για την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση των κερδών που κατέγραψαν το διάστημα της τελευταίας εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,66% στις 361,01 μονάδες.

Το αρνητικό τόνο έδωσαν οι τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Πειραιώς να υποχωρούν άνω του 4% (4,02% και 4,50% αντίστοιχα). Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank προέβαλε αντιστάσεις και έκλεισε με μικρή άνοδο 0,4%.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως σημειώνουν πληροφορίες σχετικά με την Πειραιώς και την Alpha, το ΤΧΣ στη μετοχική τους σύνθεση θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα συμβούν δύο «τινά»: Το πρώτο ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν πάγιά τους, π.χ. η Alpha Bank το Hilton, ή θυγατρικές στο εξωτερικό, η Εθνική ήδη αναμένει νέα από την πώληση του Αστέρα, την Εθνική Ασφαλιστική και προετοιμάζει την είσοδο της ΠΑΝΓΑΙΑ, της εταιρείας που θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του ομίλου στο Χρηματιστήριο και η Πειραιώς μια σειρά από άλλες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Η τελευταία, όπως έχει καταστήσει σαφές, θα μεταλλάξει την Geniki Bank σε επενδυτικό βραχίονα του ομίλου που έχει συστήσει. Το δεύτερο έχει να κάνει με την παρουσία των distress funds, τα οποία πραγματοποιούν συχνά πυκνά επισκέψεις και επαφές με τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, προκειμένου να αγοράσουν δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Αν και πολλά από αυτά τα δάνεια μπορεί να «χτυπηθούν» ακόμα και στο μισό της αξίας τους, οι Ελληνικές τράπεζες θα πάψουν να έχουν την αιμορραγία των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα σούπερ κέρδη σε τραπεζικές μετοχές και warrants και τα πακέτα που γίνονται με τίτλους που περνούν απευθείας σε ξένα χαρτοφυλάκια στο εξωτερικό, αποτελούν δέλεαρ για τοποθετήσεις στο Χ.Α. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και με τη… «βούλα’ της Morgan Stanley, έχει καταστεί αναδυόμενη με το «μπες, βγες» των κεφαλαίων στην ημερήσια διάταξη.

Facebook Comments