Με θετικά πρόσημα ξεκίνησαν οι συναλλαγές στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις σημερινές δηλώσεις της νέας προέδρου της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν.

Η επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας έχει ακόμη δρόμο για να εδραιωθεί, γι αυτό και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη της οικονομίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,31% στις 15.855 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,26% στις 4.159 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,23% στις 1.804 μονάδες.

Σήμερα ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση ενώπιων του Κογκρέσου της κ. Γέλεν, ως πρόεδρος της Fed, με την ίδια να δηλώνει ότι στόχος της είναι να υποστηριχθεί η οικονομία ώστε να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 6,5%.

Ωστόσο, η Γέλεν εμφανίστηκε «σφίγγα» όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια της Fed, αν και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του προκατόχου της, Μπεν Μπερνάνκι, και ξεκαθάρισε ότι η Fed θα συνεχίσει να περιορίζει τη στήριξή της στην αμερικανική οικονομία ενόσω οι μακροοικονομικοί δείκτες θα βελτιώνονται.

«Η αναδίπλωση (tapering) της Fed δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον ρυθμό των αγορών κρατικών ομολόγων εξαρτώνται από τα δεδομένα.

Στο ταμπλό, εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα της Sprint, η οποία ενισχύεται κατά 7%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το δ τρίμηνο του 2013.

Αρνητικός πρωταγωνιστής του δείκτη S&P 500 αναδεικνύεται η WPX Energy, η οποία υποχωρεί κατά 9,99%, καθώς ανακοίνωσε στους μετόχους της ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη διαγραφή αξίας ύψους 1,4 δισ. δολ., η οποία και θα εγγραφεί στα αποτελέσματα του 2013.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα του δ τριμήνου 2013 από τις υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη S&P 500. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα, το 76% των εταιρειών έχουν ανακοινώσει κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Facebook Comments