…Οι αγορές ακολουθούν «όσο παίζει η μουσική» …Το ένα σενάριο που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξει μία ακόμη καθοδική φάση προς τις 350 μονάδες για το large cap και προς τις 1.090 μονάδες για τον γενικό δείκτη. Σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ανοδικής τάσης είναι οι 1.230 μονάδες, όπου και θα είναι το σημείο στήριξης του νέου μεγάλου ανοδικού κύκλου προς τις 1.450 μονάδες.

…Το άλλο σενάριο είναι ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο για 8η συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε θετικά, «έπιασε» τις 1.250 μονάδες και πλέον ο στόχος είναι οι 1.270 μονάδες και με κάποιες διαθρωτικές κινήσεις οδεύει προς τις 1.350 μονάδες και μετέπειτα τις 1.450 μονάδες.

…Τα θετικά νέα συνεχίζουν να ωθούν τις ελληνικές μετοχές, ενώ οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει και εκείνα που έρχονται, όπως το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου αλλά και τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στον Μάρτιο. Οι πιθανές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν – μετά την επισημοποίηση των στοιχείων και τη λύση για το ζήτημα του χρέους (τον Μάιο πιθανόν η λύση) και χρηματοδοτικού κενού – θα απογειώσουν το χρηματιστήριο πριν τις ευρωεκλογές. Φυσικά, το αντίβαρο είναι το πολιτικό ρίσκο και οι όποιες ανατροπές στις ισορροπίες.

…Οι διακυμάνσεις στην αγορά έχουν μειωθεί και αυτό χρειάζονται οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές που αποφεύγουν τη μεταβλητότητα. Τα νέα κεφάλαια που θέλουμε να προσελκύσουμε χρειάζονται σταθερότητα, ενώ τα hedge funds χρειάζονται αγοραστές. Βεβαίως, οι αναδυόμενες αγορές διαθέτουν έντονη μεταβλητότητα, ωστόσο η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό προσφέρει τη νομισματική σταθερότητα, χαρακτηριστικό που παραλίγο να το χάσει είτε το 2012, είτε το 2010.

…Στη μεταβατική αυτή περίοδο προς τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9 δισ. ευρώ, η ελληνική οικονομία – όπως και η κοινωνία – καλείται να υπερβεί τον εαυτό της. Είτε θα πλησιάσει τα κράτη με τους «ισορροπημένους» προϋπολογισμούς είτε θα εισέλθει στα αποτυχημένα κράτη που άγονται και φέρονται επί χρόνια από το διεθνές δανειστικό κεφάλαιο. Η απεξάρτηση από αυτούς τους σκληρούς δυνάστες δεν είναι εύκολη, αλλά έχει γίνει σε ευκολότερα νομισματικά περιβάλλοντα (λ.χ. λίρα – Τουρκία), όταν έχει αποπληρώσει η γείτονα χώρα το ΔΝΤ και ξεκινούσε μια δεκαετία ανάπτυξης με ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, εταιρειών ενέργειας κ.λπ.

…Η χώρα έχει ανάγκη πλέον από την υπόδειξη ενός σχεδίου προκειμένου να λάβει τη θέση της μεταξύ των κρατών που ανταγωνίζονται σκληρά. Εάν είναι ικανό να το πράξει το σημερινό πολιτικό σύστημα αυτό αποτελεί ένα ερώτημα.

…Τη σύνδεση της πορείας των ελληνικών μετοχών με τις πολιτικές εξελίξεις σχολιάζει η «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου μέσα από αναλυτική περιγραφή του ελληνικού Χρηματιστηρίου Αξιών.

…Η εφημερίδα περιγράφει την πορεία του μετά την ιδιωτικοποίηση, τις δομικές αλλαγές και τις προσπάθειές του να αποστασιοποιηθεί όσο περισσότερο γίνεται από το παρελθόν του…

…«Παρά το ότι οι οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα ασχολούνται με τους 20 σημαντικότερους χρηματιστηριακούς τίτλους στην Ελλάδα, η πεμπτουσία των προγνωστικών τους συνοψίζεται στο ότι η τάση στην τιμή των μετοχών για τους επόμενους μήνες εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις», αναφέρεται στο δημοσίευμα…

…«Οποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα πρέπει να στοιχηματίσει για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τον Μάιο δεν γίνονται μόνο ευρωεκλογές αλλά και αυτοδιοικητικές για την ανάδειξη τοπικών αρχόντων. Και επειδή το κυβερνητικό κόμμα του πρωθυπουργού Σαμαρά δεν θα έπαιρνε την πλειοψηφία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πιθανή κυβερνητική ήττα θα οδηγούσε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

ΧΣ

Facebook Comments