Για 14ο κατά σειρά μήνα, τον Μάρτιο, συνεχίσθηκε η μείωση των θέσεων εργασίας στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και την Ελλάδα, ενώ νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μόνο στην Αυστρία και τη Γερμανία. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη δημοσκόπηση του οικονομικού ινστιτούτου Markit σε δείγμα 3.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων στην ευρωζώνη…

Οι άνεργοι στις 17 χώρες της ευρωζώνης το πρώτο δίμηνο του έτους υπερβαίνουν πλέον τα 19 εκατομμύρια, με την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν τη θλιβερή πρωτιά με 26,4% και 26,3% αντίστοιχα. Ειδικά στους νέους ηλικίας έως 25 ετών, η Ελλάδα είναι πρώτη με 58,4% και ακολουθούν Ισπανία με 55,7% και Πορτογαλία με 38,2%…

Αξιοσημείωτο ότι ο διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ κ. Αγγελος Τσακανίκας έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι το 27% ανεργίας στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού αν η ανεργία φτάσει σε διψήφιο νούμερο «πέφτουν κυβερνήσεις»…

Η υψηλή ανεργία θυμίζει εποχές της δεκαετίας του 30, σημειώνει ο κ. Λοράν Ζοφρέν στον «Νουβέλ Ομπζερβατέρ», σε ένα εξαιρετικό άρθρο, στο οποίο αναδεικνύει τις ομοιότητες του σήμερα με εκείνης της εποχής και προειδοποιεί: «Οταν ξεχνάμε το παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το ξαναζήσουμε»…

Ο αρθρογράφος επικρίνει τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι «αναπαράγουν με τραγικό τρόπο στον οικονομικό τομέα τον μηχανισμό που λειτουργούσε τη δεκαετία του 30», καθώς και την ελίτ των χωρών – μελών, οι οποίες «δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά», παρά τον πολλαπλασιασμό των σκανδάλων, όπως αποδεικνύουν οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας…

Ως προς τις ευθύνες των ηγετών, στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η πολιτική αποπληθωρισμού οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, εφόσον η μείωση της ζήτησης στερεί ευκαιρίες από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τη δραστηριότητά τους. Αποτέλεσμα είναι η ανεργία να αυξάνεται συνεχώς και η απελπισία των καταναλωτών να μεγαλώνει…

Οι ελίτ, επίσης, τονίζεται στο άρθρο, «έχουν χάσει το κύρος τους καθώς δείχνουν κυνισμό και αδυναμία. Τα παραδοσιακά κόμματα υποχωρούν, ενώ αυξάνεται η δύναμη ακραίων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ενός νεοναζιστικού στην Ελλάδα. Ολα αυτά δημιουργούν μία ασφυκτική ατμόσφαιρα που μας παραπέμπει ογδόντα χρόνια πίσω»…

«Θα απαντήσει κάποιος», καταλήγει ο αρθρογράφος, «ότι οι δημόσιες ελευθερίες είναι σεβαστές, ότι έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα της ιστορίας, ότι η ήπειρος παραμένει ενωμένη, ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι ειρηνικές, ότι το κοινωνικό κράτος παίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο, ότι οι οικονομικές Αρχές έμαθαν να αποφεύγουν το χειρότερο στηρίζοντας την ανάπτυξη. Ολα αυτά είναι αλήθεια. Η κρίση του 2010 δεν οδηγεί στον φασισμό ή στον πόλεμο. Το κακό είναι ότι δεν ξέρουμε πού ακριβώς οδηγεί»…

Οι Γερμανοί, εν τω μεταξύ, μέσω αρκετών σχολίων στα έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης, κατηγορούν την ΕΚΤ ότι με την πολιτική πιστωτικής χαλάρωσης ενθαρρύνει την Ιταλία και τη Γαλλία να μην εφαρμόζουν μέτρα μεταρρύθμισης της οικονομίας τους και ότι, εν τέλει, θα έρθει η ώρα που την κρίση θα την πληρώσει η Γερμανία, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά ως ο «αποδιοπομπαίος τράγος»…

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Κύπρου ήταν η πώληση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ). Εάν η κυβέρνηση δεν συναινούσε, λέει η ΚΤΚ, οι διαπραγματεύσεις θα διακόπτονταν με συνεπακόλουθο την άτακτη χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Μειώνει επενδυτικές θέσεις στην Ελλάδα η Dromeus Capital, γιατί, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της κ. Αχιλλέας Ρίσβας, «οι τιμές των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού πραγματοποίησαν ένα εκπληκτικό ράλι τα τρία τελευταία τρίμηνα, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές βασίζονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και την αποκατάσταση της ανάπτυξης και έχουμε αμφιβολίες και για τα δύο»…

Ο αναλυτής του fund κ. Νεκτάριος Παπαγιαννακόπουλος, επίσης, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, καθώς τα έσοδα από φόρους θα είναι πιο αδύναμα από ό,τι προβλέπεται…

Ο δρόμος για την Ιθάκη φαίνεται ότι είναι ομιχλώδης. Οπως γράφτηκε σε τοίχο «πώς να βρούμε τον δρόμο για την Ιθάκη ύστερα από… τόσα χρόνια… Μύκονο;».

 

Marketnews

Facebook Comments