Σενάρια για νέο κούρεμα ή πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αναφέρει πεντασέλιδο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η μείωση του ελληνικού χρέους μέχρι στιγμής δεν ήταν ζήτημα για την γερμανική κυβέρνηση. Τώρα για πρώτη φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται σκέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η το Die Linke (το κόμμα της Αριστεράς) προειδοποίησε για επιβαρύνσεις των φορολογουμένων», επισημαίνει στην εισαγωγή του το άρθρο της εφημερίδας.

Η αντιπρόεδρος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενεχτ άσκησε σφοδρή κριτική στην γερμανική κυβέρνηση στη συζήτηση γύρω από τη νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα λέει πάλι ψέματα δημοσίως μέχρι το καλοκαίρι – πιθανώς και μετά τις ευρωεκλογές», είπε στην Handelsblatt η Βάγκενεχτ.

«Ο Σόιμπλε προφανώς ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο κουρέματος για την Ελλάδα» είπε η Βάγκενκνεχτ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τον γερμανικό προϋπολογισμό. «Η ελλάδα έχει χρεοκοπήσει» επανέλαβε η βουλευτής της Linke, λέγοντας πως «χωρίς φόρο περιουσίας στους Έλληνες ολιγάρχες, δεν γίνεται τίποτε».

Το υπουργείο, το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Die Linke, φέρεται να υπογραμμίζει ότι το εν λόγω κείμενο είναι «κείμενο εργασίας» και, ως εξέταση σεναρίων, δεν ενδείκνυται για άντληση συμπερασμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, φέρται να επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την ύπαρξη εσωτερικών εγγράφων, τα οποία αναφέρουν για σενάρια επεξεργασίας ενός «κουρέματος» για την Ελλάδα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον Κάμπετερ, υπάρχει ένα «έγγραφο εργασίας» που έχει καταρτιστεί από το υπουργείο Οικονομικών προς εσωτερική συζήτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Οι εσωτερικές διαδικασίες στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εξέλιηη», αναφέρεται στο έγγραφο. Ο «χαρακτήρας» του εγγράφου «δεν ενδείκνυται ακόμη για δημοσίευση ενδιάμεσων ή τμηματικών αποτελεσμάτων».

Οπως αναφέρει η Handelsblatt, η Βάγκενεχτ αισθάνεται δικαιωμένη από την επιβεβαίωση της πεποίθηση του κόμματός της ότι από την ύπαρξη αυτών των εγγράφων αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες και οι πλούσιοι θα έχουν περαιτέρω απώλειες.

«Ο υπουργός Οικονομικών σκέφτεται ακόμη ένα κούρεμα», πρόσθεσε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «ένα νέο κούρεμα ελληνικού χρέους θα είναι πιο ακριβό για τους Γερμανούς (…)Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Η εξαγγελία ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα από τον Σόιμπλε αποτελεί ένα επιπλέον δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική ανώτερη τάξη και στους δανειστές της χώρας».

Κατά την γερμανική εφημερίδα, το πεντασέλιδο έγγραφο αναφέρει διαφορετικά σενάρια, όπως ένα δεύτερο κούρεμα, και μια «περιορισμένη παρακολούθηση του προγράμματος», καθώς και μία νέα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, το τρίτο ελληνικό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει 10 – 20 δισ ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρά αποφασιστικά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Facebook Comments