Το «άνοιγμα» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνδυάστηκε με την είσοδο στο χώρο και το αβαντάρισμα «ημετέρων» επιχειρηματιών, που αναλάμβαναν μεγάλες δουλειές του Δημοσίου με πανάκριβο αντίτιμο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα πολιτική στήριξη από τα μέσα που έλεγχαν (και ελέγχουν). Η ιστορία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της Δημοκρατίας.

Οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι σπάνιο, πολύτιμο δημόσιο αγαθό, εθνικής σημασίας και η διάθεσή τους, τόσο ως προς τις υποδομές εκπομπής (πάροχος σήματος), όσο και ως προς το περιεχόμενο (τηλεοπτικά κανάλια), είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Τα ιδιωτικά κανάλια απολαμβάνουν της κυβερνητικής εύνοιας, λειτουργώντας με προσωρινές άδειες, που έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ, καταβάλλοντας ψίχουλα για την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων μέσω χαριστικών ρυθμίσεων.

Ενώ το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών είναι για δεκαετίες στον αέρα, ένα δεύτερο σκάνδαλο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ανάδειξη παρόχου της υποδομής εκπομπής σήματος ψηφιακής τηλεόρασης, στην οποία πρέπει να μεταβεί πλήρως η χώρα μας ως το 2015. Η σχετική Δημοπρασία διενεργήθηκε πριν λίγες εβδομάδες και αφορούσε το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 15 χρόνια.

Από τα στάδια προετοιμασίας του διαγωνισμού, το περασμένο καλοκαίρι, κατέστη φανερή η μεθόδευση, ώστε η Δημοπρασία να καταλήξει σε μία φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην Digea, την κοινοπραξία των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Το θέμα είχε ήδη αναδειχθεί τότε στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «μαύρο» της κυβέρνησης στην ΕΡΤ το περασμένο καλοκαίρι, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την ανάθεση της ψηφιακής εκπομπής, καθώς απέτρεψε τη συμμετοχή του δημόσιου φορέα στη διαβούλευση και προετοιμασία του διαγωνισμού. Στη συνέχεια:

  • Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε παραμονές Χριστουγέννων 2013, λίγες μόνον ημέρες μετά το διορισμό της νέας σύνθεσης της ΕΕΤΤ, αφού πρώτα άλλαξε η νομοθεσία και τα μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν όχι από την Βουλή, αλλά από το υπουργικό συμβούλιο.
  • Ο ανάδοχος έπρεπε, εντός 91 ημερών να έχει εγκαταστήσει όλους τους απαραίτητους πομπούς, σε όλα τα σημεία που έχει εγκαταστάσεις η Digea, ως προσωρινός έως τώρα πάροχος δικτύου. Θα έπρεπε δηλαδή αυτό που έκανε η Digea σε 4 έτη, να το επιτύχει ο νέος πάροχος σε 91 ημέρες.
  • Μοναδικός υποψήφιος εμφανίστηκε η Digea με προσφορά μόνο για τις εθνικές συχνότητες. Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι θα την ανακηρύξει ανάδοχο και θα της παραχωρήσει και τις περιφερειακές συχνότητες, όλα αυτά με την εξαιρετικά χαμηλή τιμή εκκίνησης των 18 εκατ. ευρώ!
  • Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης είναι 100.000 ευρώ μόνον. Αν, δηλαδή, η Digea δεν εκτελέσει τις υποχρεώσεις της και ρίξει διαρκές «μαύρο» σε όλη τη χώρα, η ποινή της θα είναι 100.000 ευρώ!
  • Η Digea αποτελεί κοινοπραξία έξι ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Έτσι, οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί αποτελούν πλέον και προμηθευτή της υπηρεσίας, αλλά ταυτοχρόνως και τους πελάτες της σε ένα συντριπτικό ποσοστό. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν συμμετείχε κανείς άλλος επενδυτής στη «δημοπρασία», αφού η πλειονότητα των πελατών του αποτελούν και ανταγωνιστή του, με δεσπόζουσα θέση, γεγονός που παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού.
  • Σε διαγωνισμούς του δημοσίου, όταν εμφανίζεται ένας μόνον υποψήφιος, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και επαναλαμβάνεται με τροποποίηση των προδιαγραφών, ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη συμμετοχή και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη.

Τα παραπάνω τονίζονται σε ερώτηση που κατέθεσα πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, μαζί με συναδέλφους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άνευ όρων παράδοση των τηλεοπτικών συχνοτήτων στα γνωστά διαπλεκόμενα δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα για τη Δημοκρατία. Οι καναλάρχες αποκτούν και τον έλεγχο των υποδομών εκπομπής, οπότε ο όποιος νέος τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να τους πληρώνει «διόδια» και να εξαρτάται από το σήμα της Digea. Η συναλλαγή και η διαπλοκή στο απόγειό τους.

Η ελευθερία έκφρασης, ο πλουραλισμός στην πληροφόρηση, η στήριξη της εγχώριας πολιτιστικής παραγωγής, είναι θέματα εθνικής σημασίας. Όταν οι πολίτες αγωνιούν για την καθημερινή επιβίωση, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές για το αύριο της χώρας, η αντικειμενική και ανεξάρτητη πληροφόρηση είναι καθοριστική.

Ο τρόπος που η πολιτική εξουσία αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά και του κράτους και των θεσμών γενικότερα, πρέπει να αλλάξει ριζικά. Είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υγιές, δημοκρατικό και πλουραλιστικό τοπίο και στα ΜΜΕ είναι από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που οφείλει μία αριστερή κυβέρνηση στη χώρα και σημαντικότατη επένδυση για το μέλλον.

Facebook Comments