…Η όποια επιφυλακτικότητα στην αγορά συνδέεται περισσότερο με τις ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας. Ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα των stress tests της Blackrock. Στη συνέχεια και εφόσον η κυβέρνηση πάρει το Ok από την τρόικα, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Το τελευταίο αποτελεί σοβαρό λόγο για τη διακράτηση ρευστότητας, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα long only funds, ουσιαστικά απέχουν από το ελληνικό Χρηματιστήριο.

…Προς το παρόν κίνηση γίνεται από τα funds που τοποθετούνται στα emerging markets, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του ΧΑ, μετά την υποβάθμισή του σε αναδυόμενο Χρηματιστήριο από τη Morgan Stanley. Από την άλλη, ο φόρος υπεραξίας κρατάει τους Ελληνες traders, καθώς ακόμη δεν είναι γνωστό το τι θα ισχύσει μέχρι τέλος του χρόνου.

…Από την πλευρά της η Citigroup υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε 2,5 – 3 δισ. ευρώ, χωρίς δηλαδή εκπλήξεις, όπως επισημαίνει. Η Citi εκτιμά ότι δεν θα χρειαστούν άλλες αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνει ότι η Εθνική είναι λιγότερο καλά κεφαλαιοποιημένη σε σχέση με τις άλλες δύο, υπολογίζοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,4 έναντι 13,5 των υπολοίπων.

…Σημειώνει ότι τα πορίσματα της BlackRock, που αναμένεται να ανακοινωθούν, θα επηρεαστούν από τις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ζημιές και ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής είναι σχετικά πιο ανθεκτική.

…Από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, η Citi θα επικεντρωθεί στις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας και στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπιστούν. Δεύτερον, στις προβλέψεις για ζημιές από δάνεια ανάλογα με την τράπεζα στα επόμενα χρόνια, που θα επιτρέψει να υπολογιστεί το προσαρμοσμένο book value- λογιστική αξία της κάθε τραπεζικής μετοχής μελλοντικά. Τρίτον, οι προβλεπόμενες κερδοφορίες, προ προβλέψεων, που θα επιτρέψουν την αποτίμηση μίας πιο αξιόπιστης εκτίμησης για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Αυτό θα επιτρέψει να αποτιμηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια οι ελληνικές τράπεζες.

…Σε υποβάθμιση της σύστασή της για τη μετοχή του ΟΤΕ σε «ουδέτερη» προχώρησε η Goldman Sachs σε έκθεσή της συνολικά για τον κλάδο τηλεπικοινωνιών στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα αύξησε ελαφρώς την τιμή-στόχο στα 13,5 ευρώ από 13,4 πριν.

…Η επενδυτική αιτιολογεί την απόφασή της πάνω στην πρόσφατη υπεραπόδοση που επέδειξε η μετοχή μιας και από τις 21 Ιανουαρίου όταν η επενδυτική έθεσε σύσταση για «αγορά» η μετοχή έχει κάνει ράλι 15,1% έναντι πτώσης του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets.

…Σύμφωνα με την Goldman το ράλι βασίστηκε κυρίως στη συνεχιζόμενη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά αλλά και στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αγορά για μία πιθανή αύξηση του μεριδίου της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ.

..Οπως γράφουν οι αναλυτές της επενδυτικής, ο ΟΤΕ πλέον βλέπει τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού της την τελευταία τριετία. Εκτιμά δε ότι η εταιρεία θα καταφέρει να μειώσει επιπλέον τον δείκτη leverage της στο 0,9 για το σύνολο της χρήσης του 2014 όταν το 2011 ήταν 2,3. Παράλληλα θεωρεί ότι θα μειώσει και άλλο το κόστος του προσωπικού, ενώ θα βελτιώσει και άλλο την αποδοτικότητά της. Αυτές οι περικοπές θα στηρίξουν και τα περιθώρια των EBITDA, σύμφωνα με την Goldman, αφού περιμένει να υπάρξουν πιέσεις από το σκέλος σταθερής τηλεφωνίας.

…Δεν πειράζει. Το χαρτί πριν από 2,5 χρόνια στοίχιζε 2 ευρώ…

ΧΣ

Facebook Comments