Την αισιοδοξία του για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2014, μετά από μια θετική πορεία κατά το προηγούμενο έτος, εξέφρασε σήμερα στη Βουλή, ο β αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, το 2013 παρατηρήθηκε πρωτογενής εισροή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μεγάλη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών, που αποτελεί και το 52% του συνόλου των συναλλαγών. Το παρελθόν έτος σημειώθηκαν 37 αυξήσεις κεφαλαίου και αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Η εισροή κεφαλαίων ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, τα 2/3 των οποίων ήλθαν από το εξωτερικό και αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη, δείχνει και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Επιτροπής, προκειμένου να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των μετοχών και το φαινόμενο της προνομιακής πληροφόρησης.

«Εξετάζουμε προληπτικά περίπου 80 περιπτώσεις το χρόνο και προχωρούμε με ενδελεχή έρευνα σε 40. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 15 περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών και οι ποινές που έχουμε επιβάλει κυμαίνονται μεταξύ 20 και 50 χιλιάδων ευρώ. Σε μία μεγάλη περίπτωση, επιβάλαμε ποινή 1 εκατ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Μποτόπουλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εξέφρασε εκ νέου τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής, του Χρηματιστηρίου και των μετόχων του, σε σχέση με τον επιβαλλόμενο φόρο υπεραξίας στις μετοχές, και παρατήρησε πως μέχρι το τέλος του χρόνου «υπάρχει ακόμη χρόνος για μια καλύτερη ρύθμιση».

«Ο φόρος υπεραξίας δεν πρέπει να συνυπάρχει με το φόρο συναλλαγών και πρέπει να απλοποιηθεί. Εκεί που δίνουμε κίνητρα δεν πρέπει να τα παίρνουμε από την πίσω πόρτα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μποτόπουλος.

Facebook Comments