…Επιμένει στην επιλογή των περιφερειακών ευρωπαϊκών μετοχών η JPMorgan στην τελευταία της έκθεση, διαπιστώνοντας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 60% χαμηλότερα από τα υψηλά του παρελθόντος.

…Για την Ελλάδα ειδικά εκτιμά ότι τα σταθμισμένα κέρδη ανά μετοχή θα ανέβουν 116% το 2015, ενώ το 2014 θα πέσουν κατά 64% λόγω των προσαρμογών που θα έχουν τα τραπεζικά κέρδη που δεν θα έχουν τις λογιστικές υπεραξίες της χρήσης του 2013. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων αυτών τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν 1% για την Ελλάδα το 2014 και 47% το 2015.

…Η σχέση P/B, δηλαδή η τιμή των μετοχών προς τη λογιστική αξία για την Ελλάδα βρίσκεται στο 2,6, η οποία είναι 18% υψηλότερη από τη μέση τιμή από το 2000. Το κυκλικό P/E για την Ελλάδα προσδιορίζεται στο 18,9 το οποίο βρίσκεται σε discount κατά 7% σε σχέση με το μέσο. Η σύσταση είναι overweight σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία από πλευράς μετοχών.

…Στα κέρδη ανά μετοχή με προβολή και πρόβλεψη 12μήνου για την Ελλάδα το νούμερο βρίσκεται στο 9,2 που είναι 94% χαμηλότερα από την τελευταία κορύφωση τον Οκτώβριο του 2008. Στην ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή είναι 34% χαμηλότερα από την τελευταία κορύφωση.

…Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το P/E του MSCI Greece είναι 30,8 με τα κέρδη του 2014, 25,4 προσαρμοσμένο με προβλέψεις και προβολές 12μήνου, 14 με τα κέρδη του 2010 και 10 με τα κέρδη του 2016. Η δε μερισματική απόδοση είναι 1,7% σε προβολή 12μήνου.

…Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμών των μετοχών προς τη λογιστική αξία (p/b) και των κυκλικά προσδιοριζόμενων κερδών ανά μετοχή (p/e) εκτιμάται ότι η μετοχές της περιφερειακής Ευρώπης διαπραγματεύονται σε ένα discount της τάξης του 30% – 40% σε σχέση με τον πυρήνα.

…Ιστορικά εάν δει κάποιος τη συσχέτιση με τα spreads των κρατικών ομολόγων αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πιθανότητα μίας 20% αναβάθμισης των περιφερειακών μετοχών σε σχέση με αυτές του πυρήνα.

…Παράλληλα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προβλέπουν άνοδο ανά μετοχή 8% στην Ισπανία την τρέχουσα χρονιά.

…Τιμή – στόχο 7,5 ευρώ ανά μετοχή δίνει η Alpha Finance στον Μυτιληναίο, επαναλαμβάνοντας τη σύστασή της για υπεραπόδοση στη μετοχή, χάρις στις αυξημένες ταμειακές ροές και το χαμηλό χρέος της εταιρείας, την ισχυρή παρουσία της Μέτκα, τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους στην Aluminium και τη σχετικά σταθερή αγορά ενέργειας.

…Η Alpha προβλέπει άνοδο της μετοχής του Μυτιληναίου κατά 16%. Η αναλογία καθαρού χρέους προς EBITDA θα φτάσει το 1,5 το 2014, αλλά αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 1 το 2016. Σύμφωνα με την Alpha, ο Μυτιληναίος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την οικονομική του ισχυροποίηση είτε προσπαθώντας να προστατευτεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είτε προχωρώντας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

…Για τη Μέτκα η Alpha Finance αναβαθμίζει την τιμή – στόχο στα 14,5 ευρώ ανά μετοχή από τα 13,6 και δίνει σύσταση «υπεραπόδοσης» από «ουδέτερη» που ήταν πριν, κυρίως χάρις στην αύξηση των αποθεματικών της εταιρείας. Σύμφωνα με την Alpha, η Μέτκα θα έχει άλλη μία πολύ καλή χρονιά το 2014, καθώς τα projects της στη Συρία προχωρούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία κατάφερε να κλείσει νέα συμβόλαια σε νέες αγορές το 2013. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό ρευστό της εταιρείας θα φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments