…H υποχώρηση του spread στα επίπεδα των 510 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, ερμηνεύεται από την αγορά ως προάγγελος εξόδου της χώρας στις αγορές, κάτι που μπορεί να γίνει και μέσα στον ερχόμενο Απρίλιο. Η δε απόδοση κινείται κάτω από 7%.

…Η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο, η συναίνεση της ΔΕΗ στο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος στις ενεργοβόρες βιομηχανίας, η πώληση του Ελληνικού, που, όπως όλα δείχνουν θα περάσει στην κοινοπραξία της Lamda Development, η επικείμενη συμφωνία της τρόικα με την Τράπεζα της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014, έχουν σαν αποτέλεσμα την εμπέδωση ενός καλύτερου επενδυτικού πλαισίου για την αγορά και την οικονομία, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

…Μorgan Stanley: Μεγαλύτερη στάθμιση, μετά τις αλλαγές έχουν ο ΟΤΕ (20,5% από 17,95%), η Πειραιώς (13,53% από 9,1%), η Jumbo (8,78% από 7,9%) και η Folli Follie (5,14% από 4,9%).

…Μικρότερη στάθμιση στον δείκτη MSCI Greece έχουν οι μετοχές: ΟΠΑΠ (15,85% από 18,01%), Εθνική (8,52% από 11,01%), ΔΕΗ (8,82% από 9,4%), Τιτάν (7,7% από 7,8%), Αlpha Bank (7,36% από 8,25%) και ΕΛΠΕ (3,76% από 5,8%).

…Διατηρεί τιμή-στόχο των 8,6 ευρώ η Alpha Finance για ΕΛΠΕ., υπολογίζοντας ότι η σχέση EV/Ebitda είναι 9,5 φορές με βάση τις εκτιμήσεις του 2014 και σημειώνει ότι το καθαρό χρέους ύψος 1,69 δισ. ευρώ ακολουθεί καθοδική τάση.

…Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ που έγινε την Πέμπτη και αποφασίστηκε η τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της κ. Μαρίας Μπόμπολα σε αντικατάσταση θανούντος μέλους, ο κ. Σάκης Καλλιτσάντσης, σχολίασε και τις φήμες των τελευταίων ημερών περί εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Όπως είπε, μετά την αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου στα τέλη του προηγούμενου χρόνου δεν υπάρχει ανάγκη κεφαλαίων. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο εισόδου νέου επενδυτή στον τομέα των ΑΠΕ αποκαλύπτοντας ότι έχουν ξεκινήσει σχετικές διεργασίες. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε για τον τομέα των οδικών έργων καθώς ο κ. Καλλιτσάντσης εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την επανεκκίνηση των εργοταξίων, οι οποίες όπως τόνισε συνοδεύονται από νέες προσλήψεις αλλά και επαναπρόσληψη παλαιών στελεχών.

…Οπως έγινε γνωστό η Ελλάκτωρ θα κινηθεί με δικαστικά μέσα για το ναυάγιο της επένδυσης στην Ακαδημία Πλάτωνος εξαιτίας του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής που το βγάζει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού ομίλου το δημόσιο έχει βάλει ταφόπλακα σε μία επένδυση 50 εκατ. ευρώ, αλλά εδώ και μία τριετία δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή χρημάτων. Η αξία των 8 στρεμμάτων που απέκτησε η θυγατρική του ομίλου REDS το 2006 υπολογίζεται σε 13 εκ. ευρώ. Η οικοδομική άδεια για το ακίνητο βγήκε πριν πέντε χρόνια αλλά οι μαζικές αντιδράσεις φορέων και κατοίκων οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην απόφαση να κηρύξει την έκταση σε απαλλοτρίωση.

…Το ρεπορτάζ της στήλης για το Ελληνικό αναφέρει πως στο σχήμα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου από το ΤΑΙΠΕΔ κι εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και αμερικανικά κεφάλαια, με τα οποία ο όμιλος ήταν το τελευταίο διάστημα σε επαφές, ενώ σταδιακά κι εφόσον προχωρήσει το έργο θα προστίθενται και άλλοι επενδυτές.

…Επιπλέον, εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει τελικά το mega- project του Ελληνικού, έχει ήδη έλθει σε επαφές και θα προσθέσει και νέους εταίρους στο σχήμα, δεδομένων των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 7 δισ. ευρώ. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν ακόμη και τον ίδιο τον κ. Σπύρο Λάτση να έχει ενεργό συμμετοχή, ενώ από την πλευρά της η Lamda Development, ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα έχει στο τελικό σχήμα, θα έχει τον ρόλο του management και την ευθύνη της ανάπτυξης για την όλη επένδυση.

Καλή Σαρακοστή!

ΧΣ

Facebook Comments