…Βαθιά ανησυχία υπάρχει στις αγορές από την κρίση στην Ουκρανία.

…Η Citigroup επισημαίνει τους κινδύνους. Μεταξύ άλλων:

…Στο οικονομικό πεδίο, η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά αποθέματα καλύπτουν πάνω από το 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Εάν διαταραχθεί αυτή η διακίνηση είτε λόγω ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία είτε λόγω απόφασης της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις εισαγωγές των κρατών της ΕΕ.

…Συγκεκριμένα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, καθώς απορροφά το 88% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, το 70% εξαγωγών φυσικού αερίου και το 50% των εξαγωγών άνθρακα. Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2013, παρουσιάζοντας 16% αύξηση. Την ίδια ώρα, η Ρωσία καλύπτει το 31% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, το 27% των εισαγωγών αργού πετρελαίου, το 24% των εισαγωγών άνθρακα και το 30% των εισαγωγών ουρανίου. Η Ρωσία εξάγει επίσης ηλεκτρικό ρεύμα στη Φινλανδία, στη Λιθουανία, στη Γεωργία και την Ουκρανία.

…Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ρωσία περιορίσει τη διάθεση των φυσικών πόρων της προς την Ευρώπη στο άμεσο μέλλον και με δεδομένη την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να αντικαταστήσουν σύντομα την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από άλλες πηγές, τότε το ενδεχόμενο ενός εμπορικού εμπάργκο θα είχε σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις. Η Ρωσία θα είχε σημαντικές απώλειες από τη διακοπή εξαγωγών προς την Ευρώπη, ενώ ο αντίκτυπος για τις ενεργειακές ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου θα ήταν καταστροφικός, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

…Θα μπορούσε να υπονομευτεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και να ανέβουν και πάλι τα spreads στην περιφέρεια.

…Βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, εν όψει και των stress tests, περιμένει η Nomura, παρ’ ότι εκτιμά ότι οι περισσότερες τράπεζες (με εξαίρεση την Εθνική), θα είναι ζημιογόνες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

…Ειδικότερα, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών θα εμφανίσουν περαιτέρω βελτίωση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, παρότι οι προβλέψεις και τα κόστη της αναδιάρθρωσης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή και θα αυξηθούν.

…Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Nomura, η Εθνική Τράπεζα θα εμφανίσει κέρδη 141 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Ομως η Eurobank θα παρουσιάσει ζημιές 369 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 305 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 201 εκατ. ευρώ.

…Παρ’ όλα αυτά, με βάση τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας, οι δείκτες κεφαλαίων αναμένεται να εμφανίσουν βελτίωση, και στην περίπτωση της Eurobank, σημαντική βελτίωση. Η Nomura περιμένει βελτίωση πάνω από 500 μονάδες βάσης στο core tier 1 της Eurobank σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και άνω των 100 μονάδων βάσης για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες.

…Ειδικότερα, το core tier 1 της Eurobank θα διαμορφωθεί στο 12,7%, της Εθνικής στο 9,4%, της Alpha Bank στο 14,15% και της Τράπεζας Πειραιώς στο 13,4%.

…Σε ό,τι αφορά τα stress tests, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι οι τράπεζες με τη χαμηλότερη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών, όπως είναι η Eurobank και η Εθνική, θα είναι εκείνες με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Αν και προσθέτουν ότι στην περίπτωση της Eurobank, αυτό αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 2 δισ. ευρώ.

…Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Nomura δηλώνει αρνητική για τις ελληνικές τράπεζες, επικαλούμενη τους κινδύνους γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια και την περιορισμένη προβλεψιμότητα σε σχέση με τις προοπτικές κερδοφορίας. Ο οίκος δηλώνει ότι προτιμά να αποκτήσει έκθεση στη Ν. Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και προειδοποιεί πως η συζήτηση γύρω από τα stress tests θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για άλλες τράπεζες της Ν. Ευρώπης.

 

ΧΣ

Facebook Comments